Hírek

2009.05.25. 10:39

Sokkolta a világot az Kim Dzsong Il atombombája

Hétfő reggel jelentette be az észak-koreai rezsim, hogy sikeres atomrobbantást hajtottak végre - orosz megfigyelések szerint legalább a Hirosimára ledobott bombával megegyező erejű töltetet robbantottak fel.

VG Online

Sokkolta a világot az a bejelentés, amelyet Észak-Korea hivatalos állami hírügynöksége, a KCNA tett: ebben megerősítették egy atomrobbanás tényét, amelyet orosz és amerikai megfigyelések is alátámasztottak.

A robbantást a Spiegel Online jelentése alapján a magyar idő szerint  hajnali órákban hajtották végre. A Kim Dzsing Il vezette koreai rezsim legutóbb 2006 őszén hajtott végre nukleáris robbantást, akkor azonban a tesztek csak részleges eredménnyel jártak.

A hétfői atomrobbantás azonban "teljes siker" volt, a BBC jelentése szerint a bomba ereje megfelelt a Hirosima japán városra 1945-ben ledobott amerikai atombombának.

Riadókészültégben a japán és a dél-koreai hadsereg

A japán kormány "elfogadhatatlan lépésnek", az erre vonatkozó 2006-ban hozott BT-határozat megsértésének nevezte az észak-koreai kísérletet, s kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet bejelentette, hogy a BT még a nap folyamán rendkívüli ülést tart az észak-koreai atomkísérlet ügyében.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli tanácskozásra hívta biztonsági kabinetjét. Az amerikai és az orosz kormány egyelőre nem reagált érdemben az észak-koreai kísérlet hírére. Mint mondták, még ellenőrizniük kell minden, erről szóló értesülést.

Obama: súlyos következmények lesznek

A washingtoni Fehér Ház által közzétett állásfoglalásban Barack Obama amerikai elnök legmélyebb aggodalmának adott hangot és "komoly következményekkel fenyegette meg az észak-koreai rezsimet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!