Hírek

2009.07.01. 10:37

A Cerbona megsemmisíti a szennyezett termékeit

Megsemmisíti, s még állati eledelként sem hasznosítja fuzárium toxinnal szennyezett, durum alapanyagból készült termékeit a székesfehérvári Cerbona Zrt. - közölte az MTI érdeklődésére a vállalatcsoport kereskedelmi igazgatója szerdán.

MTI Eco

A cég termékei közül kizárólag a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű, fél kilogrammos Durillo száraztészta és az ömlesztett Durum márkanevű száraztészta készült a Diamant Malom International Kft. által szállított, toxinnal szennyezett alapanyagból - hangsúlyozta Rózsa János.

Mint elmondta, az élelmiszerbiztonsági határértéket meghaladó don (dezoxinivalenol) szennyeződést a Cerbona minőségellenőrzési laboratóriuma mutatta ki. A cég azonnal hatósági bevizsgálást kért, amit a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumaiban végeztek el.

A vizsgálat eredménye szerint a főzés során a megengedett határérték alá csökkent a szennyeződés, a don toxin ugyanis vízoldékony.

A Cerbona a vizsgálati eredmény ismeretében intézkedett az érintett termékek visszahívásáról. A száraztésztából mintegy 130 tonna került ki az üzletekbe, s a becslések szerint körülbelül 50 tonnát már megvásároltak. A cég saját készáruraktárában pedig mintegy 100 tonnát zárolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!