Hírek

2009.08.03. 06:59

A botrányok ellenére Kocsis hosszú távon tervez a BKV élén

„Sem a BKV-nak, sem az MVM-nek nincs offshore cége. Ugyanezt tudom elmondani családom tagjairól és magamról is” – állítja Kocsis István, a BKV vezérigazgatója. A kritikai pergőtűz alá került menedzser szerint az őt rágalmazóknak vállalniuk kell a felelősséget. „Nagyságrendileg 30 milliárd forintos forrásra van szükségünk ahhoz, hogy 2010 végéig stabil állapotba tudjuk hozni a céget” – vázolja terveit lapunknak adott interjújában Kocsis István.

Világgazdaság

- Védekező vagy támadó taktikával készült az egy héttel ezelőtti fel-ügyelőbizottsági meghallgatásra, ahol a vezérigazgatói állása megtartása érdekében be kellett bizonyítania, hogy valóban nincs és nem is volt köze a brit bejegyzésű, offshore hátterű Jadran Investments Limited céghez?

- Sem védekezni, sem támadni nem akartam. A sajtóban megjelent alaptalan vádaktól és vádaskodásoktól elhatárolódom. A támadások mindennaposak, mindig jelen voltak az életemben Pakson is, az MVM-nél is, és jelen vannak a BKV-nál is. Egy állami cég vezetőjének mindig számolnia kell a kritikával, akár jogos, akár nem. A rágalmazások miatt viszont bizonyos sajtóorgánumokkal szemben elindítottam a peres eljárást a jó hírnév megsértéséért, mert a valótlan állításokért is kell valakinek vállalnia a felelősséget.

- Akkor csak újságírói kitaláció, hogy egy bizonyos Mrs. Istvan Kocsis a tulajdonosa annak az offshore vállalkozásnak, amely tavaly mintegy egymilliárd forintért adott bérbe egy horvátországi szállodát az MVM egyik leányvállalatának, de szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat?

- Tudomásom szerint sem a BKV-nak, sem az MVM-nek nincs offshore cége. Ugyanezt tudom elmondani családom tagjairól és magamról is.

- Egy normálisan működő vállalatnál kizárt, hogy valakit elbocsátanak, kifizetnek, utána tovább foglalkoztatják. Az is elképzelhetetlen, hogy egy beosztott vezető öt év munka után 94 millió forint búcsúpénzt kapjon. Miért hunyt volna szemet az egész felett, ha nem szivárog ki a sajtóhoz?

- A HR-igazgató végkielégítéséről a megállapodás, illetve annak kifizetése jóval a BKV-hoz kerülésemet megelőzően történt. Engem úgy tájékoztattak, hogy minden jogszerű volt, a szerződések szerint a HR-igazgatónak ez az összeg járt. Ennek ellenére elfogadhatatlannak tartom az eljárást.

- Mégis hogyan hozható ez a botrány párhuzamba az ésszerű és költséghatékony gazdálkodással?

- Sehogy, ezért az ügy tisztázása érdekében július 23-án vizsgálatot indítottam, amelyet azóta kiterjesztettem az öszszes felső vezetői végkielégítés kifizetésére, és felhatalmaztam a belső ellenőrzést azok teljes körű, időkorláttól független átvilágítására. Szabálytalanság megállapítása esetén személyi felelősségre vonás történik. Időközben, július 27-én a korábbi közös megegyezés módosításával Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgató távozott a BKV-tól. A távozó igazgató semmiféle további járandóságban nem részesült, így céges autóját sem kapta meg. A megüresedett posztra pályázatot írtunk ki.

- Az idén várhatóan közel 30 milliárdos veszteséget termel, és horribilis állami támogatásban részesül a BKV. A vállalat jelenlegi pénzügyi helyzetére milyen jelzőt lehetne használni: lélegeztetőgépen van, műtét előtt áll, vagy éppen várólistán vesztegel?

- A BKV pénzügyi helyzete egyre nehezebben kezelhető. Az ebben az évben lejáró közép- és hosszú lejáratú hiteleink nagyságrendje meghaladja a 10 milliárd forintot, a folyószámlahitelekkel együtt pedig több mint 40 milliárd az összeg. Ezeket refinanszírozni kell, ami a jelenlegi pénzpiaci helyzetben nem könnyű, hiszen ha lehet egyáltalán felvenni hitelt, azt csak nagyon magas kamatterhek mellett adják. Amennyiben nem tudunk pótlólagos forrásokhoz jutni, a társaságnak az év utolsó negyedében likviditási problémákkal kell szembenéznie. Éppen ezért tárgyalunk a tulajdonos fővárossal és a kormányzattal is a probléma megoldásáról. Megítélésem szerint nagyságrendileg 30 milliárd forintos forrásra van szükségünk ahhoz, hogy a következő év végéig stabil állapotban tudjuk tartani a céget.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!