Hírek

2009.08.05. 13:19

A korrupt elit gyülekezete? Mit gondolnak a volt miniszterelnökről?

Az, hogy Mirek Topolánek volt cseh miniszterelnök - jelenleg a Plolgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke - nyaral, az ő magánügye. De az itáliai nyaralásáról készült fotók azt mutatják, hogy nem szabadságon van, ezért a médiának kötelessége ezeket nyilvánosságra hozni - írja a Respekt című prágai hetilap.

VG Online

Topolánek - a fotók szerint shortban egy jachton - dolgozik, más gazdag emberekkel együtt.

Politikusok nyaralása gazdag üzletemberek, volt miniszterek és más lobbisták jachtjain az egyik oka annak, hogy Közép-Európában növekvőben van a populizmus és az abból élő politikusok száma.

A mai populizmusnak az a forrása - véli Ivan Krasztev ismert politikai elemző -, hogy a társadalom két homogén és antagonisztikus csoportra oszlik: "a népre" - és a "korrupt elitre".

Láthatja-e a cseh nép Topolánek itáliai nyaralását bármi másnak, mint a korrupt elit gyülekezetének? - Aligha - összegez a Respekt, amely szerint az is kérdés, hogy a Cseh Köztársaságban ki profitál mindebből?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!