Hírek

2009.08.21. 12:21

A Mol kellemetlen meglepetéseket szerzett a horvát kormánynak

Elégedetlen a horvát miniszterelnök az INA olajtársaság hét eleji, nagy mértékű áremelése miatt, és a cég irányításában részt vevő horvát vezetők leváltását is kilátásba helyezte.

MTI Eco

Az INA kedden közel 15 százalékkal, vagyis több mint fél kunával (mintegy 20 forinttal) megemelte a benzin és a gázolaj árát, és ezért Jadranka Kosor miniszterelnök nemtetszését fejezte ki az olajtársaság vezetőinek. A zágrábi Vecernji List beszámolója szerint a kormányfő találkozott a cég vezetőivel, és azt kérte, hogy az INA az árváltozási tervekről időben tájékoztassa a kormányt, és a társaság tanúsítson nagyobb szociális érzékenységet. A lap nem hivatalosan úgy értesült, hogy az INA közölte, a miniszterelnök kérése ellenére nincs lehetőség az árcsökkentésre.

A Jutarnji List pénteki száma részletesen is foglalkozik az e heti megbeszélések körülményeivel, amelynek kapcsán azt írták: a nézeteltérések miatt drámainak minősített találkozón csak az INA-vezetés horvát tagjai vettek részt, a magyarok nem.

Az INA legnagyobb tulajdonosa tavaly ősz óta a Mol, 47,15 százalékos részesedéssel, a horvát állam tulajdona 44,8 százalék. Jadranka Kosor szerint az igazgatóság horvát tagjai továbbra is a horvát államnak és nem a magyar tulajdonosnak tartoznak felelősséggel, ezért le is válthatják őket, ha nem képviselik a nemzeti érdekeket.

A lap írása szerint a horvát kormány és a Mol közötti, tavaly ősszel aláírt, de máig titkos szerződés a nemrég hivatalba lépett miniszterelnök számára is kellemetlen meglepetéseket okozott. A beszámoló szerint nem tudott arról, hogy a magyar tulajdonos, bár nincs meghatározó többségben, mégis teljes önállósága van a döntésekben, például az árak meghatározásában.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!