Hírek

2009.08.19. 16:14

A szocialisták a jövő héten már számokat is látnak a költségvetésből

Szocialista politikusok tájékoztatása szerint nem tárgyalt konkrét számokról az MSZP frakciója és Bajnai Gordon miniszterelnök azon a költségvetési egyeztetésen, amelyen a jövő évi büdzséről szóló tárgyalások eddigi eredményeit tekintették át. Egy szám viszont "kőbe van vésve", mégpedig a 3,8 százalékos hiánycél.

Ambrus Vilmos

Mesterházy Attila frakcióvezető elmondta, a költségvetési egyeztetések a jövő héten az önkormányzatokat és a közösségi közlekedést érintő megtakarításokkal, illetve az ágazati törvények áttekintésével folytatódnak. A politikus hozzátette, mindezeket úgy kell lefolytatni, hogy a 3,8 százalékos hiánycélhoz nem szabad hozzányúlni, ugyanakkor a helyhatóságok és a közlekedés tekintetében a korábbi 120 és 70 milliárdos szám módosulhat.  

További cél, hogy az intézményrendszernek azon a területén, amely az állampolgárokat érinti, vagyis a szolgáltatások terén nem szabad érzékelhetővé válni a megtakarításoknak. E mellett prioritást kap a 2010-es büdzsében a foglalkoztatás bővítése, a közbiztonság, az oktatás és az egészségügy. Arról, hogy ezeken a területeken hogyan lehet pluszforrást teremteni, szintén jövő héten folytatódnak a tárgyalások. 

A költségvetés tervezésének kritikus pontja az onkormányzatokat érintő elvonás. Mesterházy erről azt mondta, ritkítanák az önkormányzatok kötelező feladatait, valamint bizonyos normatívákat összevonnának, és az így létrejövő "kollektív normatíva" felhasználását a helyhatóságokra bíznák. Az önkormányzatok mozgástere ebben az esetben azáltal növekedne, hogy e támogatásnál nem kötnék ki, mire lehet felhasználni, tehát nem címkéznék. Arról még nincs döntés, hogy ez milyen normatívákat érintene, mivel ez a jövő heti egyeztetés témája lesz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!