Hírek

2009.08.06. 15:18

Államosítanák a Lada gyártóját a dolgozók

A Ladákat gyártó AvtoVAZ államosítását követelte csütörtökön több száz munkás, miután a társaság vezetése csökkentené jövedelmüket az eladások visszaesése miatt.

MTI Eco

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Oroszország legnagyobb autógyára, az AvtoVAZ több mint 1.500 dolgozója gyűlt össze Togliattiban, ahol a gyár is működik.

A gyár legfontosabb, független szakszervezetének vezetője a tüntetésen azt mondta, úgy döntöttek, követelni fogják az AvtoVAZ államosítását. "Legyen a gyár állami és ne privát kézben" - mondta az érdekvédelmi vezető.

A vállalat - amelyben a Renault-nak 25 százalékos részesedése van - korábban cáfolta azt hírt, miszerint a társaságnál jelentős elbocsátásokra készülnek a kereslet visszaesése miatt.

A munkások jövedelmét azonban mérsékelnék szeptember elsejétől: 20 órás munkahetet vezetnek be, amellyel a munkások havi fizetése a gazdasági válság előtti 21.931 rubeles (706 dollár) szint felére csökkenne.

Tavaly az AvtoVAZ 24,7 milliárd rubeles (799 millió dollár) veszteséget szenvedett, szemben az egy évvel korábbi 3,7 milliárd rubeles nyereséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!