Hírek

2009.08.10. 12:53

BKV: 3,3 milliárd végkielégítésre három év alatt

A BKV kimutatásai szerint a cégnél 2007 óta mintegy 3,3 milliárd forintot költöttek végkielégítések kifizetésére. Tavalyelőtt 2,6 milliárd, 2008-ban 600 millió forintot fizettek ki "munkaviszony-megszüntetések" miatt, Kocsis István 2008 őszi munkába állása után a mai napig pedig 168 millió forintot - derül ki a BKV közleményéből.

VG Online

Kocsis István már eddig is jelentős megtakarításokat ért el a munkaviszony megszüntetések kapcsán történt kifizetéseknél, de további csökkentésekre törekszik. A vezérigazgató feljelentést tett a rendőrségen.

A vállalat közleményében hat pontba szedve ismerteti a vezérigazgató által végrehajtott takarékossági intézkedéseket, ezeket szó szerint közöljük.

1. Dr. Kocsis István kinevezése előtt 2007-ben 2,6 milliárd forint, 2008-ban 600 millió forint került kifizetésre munkaviszony megszüntetések miatt.

2. A vezérigazgatónak a munkába állása óta azoknál a munkavállalóknál, akikkel az elődei kötöttek munkaszerződést, de ő kezdeményezte a munkaviszony megszüntetését, sok esetben sikerült elérnie a közös megegyezésnél, hogy csak a szerződés szerint egyébként járó végkielégítés felét fizesse ki a Társaság. Így a kinevezése óta eltelt közel egy év alatt a munkaviszony megszüntetések kapcsán eddig összesen csupán 168 millió forint került kifizetésre, amely egyharmaddal kisebb összeg, mint amennyi a korábban megkötött szerződések szerint járt volna.

3. A vezérigazgató által kinevezett tanácsadók távozásukkor – bár munkaszerződésük szerint jogilag járt volna – közös megegyezéssel, végkielégítés nélkül távoztak.

4. Amikor a BKV Felügyelő Bizottsága megtárgyalta a 2008. évi beszámolót, az ülésen részt vett a könyvvizsgáló is, aki záradék nélkül jóváhagyta a BKV Zrt. mérlegét.

5. A vezérigazgató a munkaviszony megszüntetések kapcsán történő kifizetések további csökkentésére törekszik, és elindította az érvényes munkaszerződések teljes átvizsgálását, valamint szükség szerinti módosítását.

6. A BKV Zrt. belső ellenőrzése elvégezte „A humánpolitikai igazgató munkaviszonyának teljes körű vizsgálata, valamint hasonló esetek feltárása” című vizsgálatot, melynek áttanulmányozása után a vezérigazgató ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a BRFK-n a Btk. több paragrafusába ütköző bűncselekmény gyanúja miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!