Hírek

2009.08.05. 16:32

Csalások a német roncsautó-prémiummal

Közel 50 ezer bontásra ítélt, állami támogatással lecserélt autót értékesítettek tovább Kelet-Európába és Afrikába a német autókereskedők törvénytelen módon.

VG Online

Ez körülbelül a berlini élénkítő akció keretében darabonként 2500 eurós szubvencióval eddig újra cserélt használtautó-állomány 10 százalékát teszi ki.

A német bűnügyi tisztviselők szövetségének (BDK) alelnöke egyenesen "szervezett újrafelhasználási üzletről" beszélt a Bild-újságnak. Wilfried Albishausen elmondása szerint a lecserélt autókat részben vagy teljes mértékben ronccsá nyilvánítják, majd külföldre szállítják. Így például a roncsnak minősített járművekből kiszerelt motorokat más gépjárművekbe szerelik be Kelet-Európában. A BDK ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a büntetőjogi helyzet egyelőre nem tisztázott a roncsautó-prémiumok kapcsán.

Egyes kommentárok ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy a csereakció keretében kivont autók esetében az állam akár hivatalosan is lehetővé tehette volna azok exportálását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!