Hírek

2009.08.28. 15:02

Durva csúsztatásokat gyanít a Fidesz a metró-ügyben

Tovább gyűrűzik a botrány az M4 ügyében: az unió csak 180 milliárdot ad a metróépítésre. Szabálytalan közbeszerzések miatt bukik a főváros majd 60 milliárdot, azonban Demszky ezt örömhírként próbálja eladni az embereknek - fogalmazott sajtótájékoztatóján Tarlós István.

VG Online

Vissza kellene térni a realitásokhoz a metróépítéssel kapcsolatban - hívta fel a figyelmet a Fidesz szakpolitikusa. Elmondta: felháborító, abszurd csúsztatás Demszkyék részéről, hogy a végül megítélt 180 milliárdos uniós támogatást örömhírként adja elő - adta hírül a Fidesz.hu.

Emlékeztetett: a főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy milyen jó dolog ez a 180 milliárd forint, mert így legalább ezt nem az adófizetők pénzéből kell azt kifizetni. Abszurd ez a szemlélet! Nincs itt szó másról, mint arról, hogy az ígérgetések ellenére most 60 milliárdot igenis az adófizetők pénzéből kell állnia a fővárosnak - tette egyértelművé Tarlós István.

 Budapestnek és a BKV-nak már így is 280 milliárd forintos adóssága van, erre most 60 milliárddal kevesebbet ad az unió. Mondják meg, hogy mindezt miből fogják kifizetni! Senki nem tudja, hogy ezt a hihetetlen mértékű pénzhiányt a város miből fogja pótolni - fogalmazott a fideszes képviselő.

Az M4 első szakaszának számláját sem fogják tudni kifizetni, a második szakaszhoz pedig egyetlen fillér sem áll rendelkezésükre. Sőt, egy környezetvédelmi és egy úthatósági engedélyen kívül semmi nincs meg, a kiviteli tervek készítését még meg sem pályáztatták - taglalta Tarlós István.

Tarlós szerint elfogadhatatlan, hogy a pályázatokat író közbeszerzők nincsenek tisztában azzal, hogy vannak EU-s szabályok, amiknek igenis meg kell felelni. Így is örülhetünk, hogy az unió méltányosan járt el velünk szemben, hiszen a korábbi román és bolgár esetekben a támogatás teljes összegét megvonták hasonló hibák miatt - húzta alá a politikus.

"Sajnálatos, hogy Demszky Gábor ígérete ellenére nem vonta el Hagyó Miklóstól a BKV-t felügyelő hatáskörét. Pedig a főpolgármester biztosítékként korábban úgy fogalmazott: ezt véghez is fogja vinni" - fűzte hozzá Tarlós István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!