Hírek

2009.08.19. 15:42

Extra juttatást kérnek a háziorvosok az újinfluenza oltásért Nagy-Britanniában

A Brit Orvosi Kamara jelenleg a kormánnyal tárgyal arról a 300 millió fontos extra támogatásról, amelyet a háziorvosok a H1N1 vakcinák beadásáért cserébe kérnek.

The Times - VG Online

A brit egészségügyi hatóságok több mint 13 millió lakos beoltását tervezik, védelmet kapnak a krónikus betegségben szenvedők és a terhes nők. Jelenleg két oltóanyagot tesztelnek, várhatóan októberre születik meg a döntés. A brit orvosok azonban már most benyújtották extra finanszírozási igényüket az oltás miatt.

A The Times információi szerint az új- és a szezonális influenza ellen egyszerre oltanák be a pácienseket. Utóbbiért az orvosok betegenként 7,51 fontos térítést kapnak. Az orvosok érdekképviselete a H1N1 elleni vakcina beadásáért 6,92 fontot szeretne kapni. A Kamara a jelek szerint minden, a hatóságok által oltani rendelt lakos után szeretné megkapni a támogatást, akkor is, ha az adott beteget valójában nem oltják be. A szervezet egyúttal a teljesítménybér védelmét kéri arra az esetre, ha az oltás más vizsgálatok, például vérnyomásmérés kárára megy.

A javaslat nem aratott osztatlan sikert a brit közvélemény körében. Egy parlamenti képviselő szerint "ideje lenne, hogy a háziorvosok ne arra használjanak fel minden egészségügyi krízhelyzetet, hogy több pénzt szerezhessenek". Az Adófizetők Szövetségének illetékese pedig úgy nyilatkozott: a háziorvosok feladat a lakosság egészségügyi ellátása, amiért tisztességesen megfizetik őket az adófizetők. Nevetséges tehát külön javadalmazást kérni egy oltásért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!