Hírek

2009.08.19. 13:14

Fény derül az amerikaiak titkos számláira

Azok a vagyonos amerikai polgárok, akik élni akarnak az adócsalásra vonatkozó hivatalos amnesztiával, csaknem tíz olyan európai bankot neveztek meg, ahol számlát vezetnek - értesült a Wall Street Journal.

Reuters - VG Online

Az amerikai lap által ismertetett jelentésben szereplő bankok között szerepel a Credit Suisse, a Julius Baer Holding AG, a Zuercher Kantonalbank és az Union Bancaire Privee. A Reuters által idézett jelentés megjegyezte azonban, hogy a bankok nevének nyilvánosságra hozatala nem azt jelzi, hogy a pénzintézetek szabálytalanságot követtek volna el. Eddig egy, a lap által megnevezett hitelintézet sem kommentálta az értesülést.

Az amerikai adóhivatal márciusban hirdette meg az adóelkerülés mértékének csökkentésére vonatkozó lépéseket. A szervezet amnesztia keretében mentesítette a büntető jogi felelősség alól azokat, akik bevallják az offshore számlákon tartott jövedelmeiket. Emellett csökkentette a kimenekített vagyonokra vonatkozó büntetéseket is.

Az amerikaiak offshore számláinak egyik legnagyobb kezelője, az UBS tegnap egyezett bele abba, hogy kiadja ötezer gyanús számla tulajdonosának adatait. Az amerikai hatóságok igyekeznek megtalálni a legnagyobb rejtett jövedelmeket, különösen, mivel az eredeti tervek szerint 52 ezer nevet vártak volna a svájci banktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!