Hírek

2009.08.28. 18:03

Fico: Bárhol, bármikor, bármiről, de bocsánatkérésről nem!

Bajnai Gordon személyesen szeretné jobb belátásra bírni szlovák kollégáját, Robert Ficót a szeptembertől hatályos nyelvtörvény ügyében is. Szlovákia nem kér bocsánatot, ám Fico megüzente, bárhol, bármikor és bármiről hajlandó tárgyalni.

VG Online

Így szól a jó hír: Bajnai Gordon miniszterelnök egyeztetést kezdeményezett Robert Fico miniszterelnökkel a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében. A találkozó talán még szeptember első felében létrejöhet. A hír pedig azért jó, mert végre a kormánynak is feltűnt: puskaporos hordón ülünk.

„A két ország minden állampolgárának érdeke, hogy enyhüljön a feszültség, amelyet a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott” – fogalmazott Bajnai Gordon. A miniszterelnök szerint ez a feszültség csak táptalajul szolgál az utóbbi napok nyugtalanító incidenseinek, és elvonja a figyelmet a gazdasági válság kezeléséről, amely mindkét országban gondokat okoz.

„Robert Fico szlovák miniszterelnök kész bárhol és bármikor találkozni magyar partnerével, és kész megvitatni vele bármiféle témát” – közölte a kormányfő szóvivője. Legutóbb tavaly november találkozott Révkomáromban Gyurcsány Ferenc és Robert Fico. Találkozójuk konkrét eredmény nélkül ért véget. Aláírtak ugyan egy négypontos nyilatkozatot, de abban nincsenek konkrétumok.

Szép szavakkal persze Dunát lehet rekeszteni, ha a másik oldalon erre nincs fogadókészség. Egyelőre pedig nincs sok, ugyanis a szlovák államfő nem kér bocsánatot Sólyom Lászlótól a múlt pénteki diplomáciai gorombaság miatt.

„Ivan Gasparovic elnök úr nem lát okot arra, miért kellene a szlovák félnek bocsánatot kérnie” – nyilatkozta az elnöki szóvivő. Így pedig nehéz lesz tárgyalni, hiszen a magyar álláspont szerint Sólyom László személyén keresztül augusztus 21-én Magyarország olyan sértést kapott a szlovák féltől, ami miatt elégtételt kell kapnia. Ennek apropóján elindították a kerjenbocsanatot.hu című internetes oldalt, ahol bárki megírhatja véleményét a Fico–Slota–Gasparovic–Meciar-féle politikai irányvonalról is. Mindenesetre a magyar–szlovák kapcsolatok legújabb fejleményeit a két ország külügyminiszterei a hét végén vitatják meg a szlovéniai Bledben egy nemzetközi tanácskozáson.

„Robert Fico kormánya nyíltan magyarellenes politikát folytat, s így kihasznál minden olyan helyzetet, amellyel kiélezheti a két ország közötti feszültséget. Másrészt a szlovák–magyar vitától az Európai Unió látványosan távol tartja magát” – fogalmazott Tálas Péter.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ilyen körülmények között egy felelős magyar köztársasági elnöknek megjelenhet a révkomáromi Szent István-szobor avatáson augusztus 20-án, vagy 19-én vagy 22-én, de semmiképp nem 21-én, a Varsói Szerződés 68-as csehszlovákiai bevonulásának évfordulóján. „Ha tehát a magyar politikai elit és a sajtó segíteni kíván a kinti magyaroknak, sürgősen el kell feledkeznie a Sólyom-afférról, s az indulati politizálás helyett a hosszú távú kérdésekkel kell foglalkoznia” – vélekedett Tálas Péter.

Ha kedd, akkor Dunaszerdahely!

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint a szeptember 1-jei dunaszerdahelyi nagygyűlés célja felhívni a figyelmet a kinti magyarság problémáira és tiltakozni az államnyelvtörvény ellen. „El kell mondanunk, hogy mi, magyarok, normálisabb körülmények között akarunk élni” – mondta a pártelnök. Csáky szerint jó lenne, ha magas lenne a részvétel Dunaszerdahelyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!