Hírek

2009.08.21. 12:59

Ha törik, ha szakad, Sólyom Komáromba megy

A magyar államfőt nem tántorították el a támadó szlovák hivatalos megnyilatkozások attól, hogy péntek délután elutazzon Révkomáromba.

MTI

Az államfő programjában semmilyen változás nincs, így délután részt vesz és beszédet mond Révkomáromban a közadakozásból állított Szent István szobor avatásán - mondta az MTI kérdésére Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője pénteken.

A szlovák miniszterelnök közben jelezte, hogy várhatóan lemondja délutánra tervezett programját, mert Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán mindkét országban készülődnek a szélsőségesek, s Pozsonynak ezzel meg kell birkóznia. "Össze kell hívnom a megfelelő szerveket, amelyek megvitatják ezt a problémát. Valami módon meg kell birkóznunk ezzel a látogatással. El kell dönteni, mi a legkisebb rossz a Szlovák Köztársaság számára, és szükség lesz arra, hogy a Szlovák Köztársaság határozottan szembenézzen ezzel a durva provokációval" - jelentette ki Robert Fico, amikor délelőtt Pozsonyban az 1968 augusztusi események, a csehszlovákiai reformfolyamat leverésének évfordulója kapcsán megkoszorúzta Alexander Dubcek korabeli csehszlovák kommunista pártvezető sírját.

A szlovák köztársasági elnök pénteken felkérte Sólyom László magyar köztársasági elnököt, hogy fontolja meg aznapi szlovákiai látogatását. "Örülni fogok, ha ezt az üzenetet (Sólyom) nagyon komolyan veszi" - nyilatkozta Gasparovic. Leszögezte: elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása. Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak.

A Sme című liberális pozsonyi lap szerint rejtély, hogy Sólyom László pénteki révkomáromi látogatásával kapcsolatban a szlovák kormány miért hangoztatja azt, hogy most nem tudja ellenőrizni a szlovák szélsőségeseket, holott korábban ilyen címen élesen bírálta Magyarországot, s azt állította: Szlovákiában ez nem fordulhat elő.

"Az az információ, hogy ''mi nem tudjuk megállítani a Szlovák Testvériség szélsőségeseit'' sokkoló újdonság, vagy a tehetetlenség váratlan megnyilvánulása. Hosszú hónapokon át azt hallgatjuk, hogy a magyar kormány nem lép fel elégségesen a szélsőségesség ellen, mert azt nem tartja ellenőrzése alatt. Eltérően Szlovákiától - mint a kormányfő állítja -, ahol keményen harcolunk ellene, s ezért ''itt nincsenek utcákon masírozó gárdák, nem égetünk zászlókat, s nem járunk fasiszta egyenruhában''. Ha mindenütt és minden területen meg tudjuk állítani a szélsőségességet, valóban rejtély, miért nem tudjuk megállítani akkor, amikor a magyar államfőhöz Révkomáromba látogatna" - mutat rá a lap.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!