Hírek

2009.08.02. 19:35

Hosszú aranyérmes, Cseh harmadik lett 400 vegyesen

Hosszú Katinka aranyérmet szerzett vasárnap 400 méteres vegyesúszásban a római vizes világbajnokságon, míg Jakabos Zsuzsanna hetedik lett ebben a számban. Cseh László bronzérmet szerzett 400 méteres vegyesen, Kis Gergő ugyanebben a számban ötödik lett.

MTI, Horváth László

Hosszú Katinka 4:30.31 perces Európa-csúccsal aranyérmet szerzett  vasárnap 400 méteres vegyesúszásban a római vizes világbajnokságon.

A magyar versenyző pillangón a 4:29.45-tel világcsúcstartó ausztrál Stephanie Rice-szal haladt az élen, majd háton és mellen a  zimbabwei Kirsty Coventryvel tartotta a lépést, gyorson viszont már  az első 50-en jelentős előnyre tett szert, amit a végéig meg is  őrzött. Mögötte Coventry végzett a második, Rice pedig a harmadik  helyen. Ugyanebben számban Jakabos Zsuzsanna 4:37.85-tel hetedik lett.

– Az lettem, ami lenni akartam: világbajnok! – mondta ragyogó győzelme után Hosszú. – Nem sikerült ugyan 4:30-on belül úsznom, így világcsúcs helyett Európa-csúccsal nyertem, de roppant fáradtnak éreztem magam, mégiscsak ez volt a tizenkettedik vízbeugrásom Rómában. Ehhez képest nagyon jól sikerült. A vége felé nézegettem is, hogy mennyire elöl vagyok. Ekkor kezdtem elhinni, hogy meglesz az arany. Nagyon szeretem Rómát.

Hosszú már a harmadik érmét gyűjtötte be a római vb-n, vasárnapi diadalát megelőzően 200 m vegyes és 200 m pillangón harmadik volt.
A 400 vegyes fináléjában a pécsi Jakabos Zsuzsanna 4:37.85-tel lett hetedik.

– Az egyéni csúcsomon nem javítottam, de már annak is nagyon örülök, hogy döntőt úszhattam – jegyezte meg Jakabos. – Szerintem a hetedik hely nem rossz eredmény, végtére is nem lettem utolsó. Egy nap kétszer is leúszni a négyszáz vegyest nehéz dolog.

Cseh 4:07.37 perccel végzett az amerikai Ryan Lochte (4:07.01) és Scott Tyler Clary (4:07.31) mögött. Kis 4:10.40-es  egyéni csúccsal zárt az ötödik helyen, Cseh és közte a brazil Thiago  Pereira (4:08.86) csapott a célba.

Lochte már a pillangó során az élre állt, és jó erőbeosztással  magabiztosan győzött. Mögötte viszont Clary, Cseh és Pereira  kiélezett küzdelmet folytatott a dobogó második, harmadik fokáért.  Volt olyan pillanat, amikor Cseh tempózott a negyedik, de olyan is,  amikor a második helyen. Az utolsó 50-re Pereira "kiszállt" a  versenyből, Clary pedig lehajrázta a tavaly háromszoros olimpiai  ezüstérmes Cseht, aki csütörtökön második volt 200 vegyesen.

"Nem vagyok maradéktalanul boldog. Kemény verseny volt,  megpróbáltam hajrázni, de ezúttal nem sikerült - mondta Cseh. - Nem  volt erőm, de nem akarok a betegségemre hivatkozni. Nem tudtam  annyit edzeni, amennyit szerettem és kellett volna, márpedig anélkül  nem megy, négy hónap kevés egy világbajnoksághoz. Elfáradtam. Nem  történt tragédia, de elégedetlen vagyok, most egy kis pihenő  következik, aztán szeptembertől teljes erővel jöhet a felkészülés."

Kis remek hajrával tornázta fel magát az ötödik helyre: "Nem lehetek elégedetlen, hiszen a legjobbamat megjavítottam,  méghozzá 26 századdal. De azért sem, mert a négy számom közül  háromban döntőt úsztam Rómában. A mai versenyben háton elaludtam, a  végét nagyon össze kellett szednem, negyedik szerettem volna lenni,  de az ötödik hely se rossz."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!