Hírek

2009.08.10. 12:25

Ismét áremelés! Jön a 303 forintos benzin!

Újabb öt forinttal nő szerdától a benzin ára, a gázolajé pedig hat forinttal emelkedik a hazai töltőllomásokon - értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu. Így a benzin országos átlagos ára 303 forint lesz, legdrágábban azonban 318 forintért tankolhatunk 95-öst. A gázolaj átlagos ára 280 forint lesz literenként.

holtankoljak

A bioetanol, 212 forintos átlagos árával egyre vonzóbb alternatívának számít, az autógáz átlagos ára 161 forint. Idén összesen 78 forinttal nőtt a benzin, és 36 forinttal nőtt a gázolaj ára.

Tavaly ilyenkor, mint szerda után is, épp 303 forint volt a benzin átlagos ára, míg a gázoljaé 320 forint. A valaha tapasztalt legmagasabb árakat idén még nem közelítettük meg: 2008 júniusában 315 forint volt a benzin, és 335 a gázolja átlagára. A múlt héten a gázolaj ára nem, de a benzin ára emelkedett, négy forinttal. Az elmúlt egy hét alatt 6,4 százalékkal nőtt a benzin tőzsdei ára, a gázolajé pedig csaknem 8 százalékkal. Az olaj ára is emelkedett, egy hónap alatt mintegy 10 dollárral, most 70 dolláros áron áll.

A finomított olajtermékek múlt heti áremelkedése valószínűleg a spekulációnak tudható be, fundamentális okokkal legalábbis nem nagyon magyarázható a drágulás. A kereskedők egy része valószínűleg abban bízik, hogy az amerikai gazdaság végre újra elindul felfelé, vagy legalább a zuhanása megáll. Ezt egyébként a számok is jelzik, valamelyest csökkent ugyanis az USA munkanélküliségi rátája, és a gazdasági visszaesés is egy százalékpontosra szelídült. A spekulációk hátterében az is állhat, hogy most kezdődik igazán a hurrikán-szezon, ami visszavetheti a Mexikói-öböl olajkitermelését.

Mindazonáltal ezt a hetet már csökkenéssel kezdték az üzemanyagárak, a benzin például szeptemberi szállítási határidőre 0,8 százalékkal alacsonyabb áron kelt el a szingapúri tőzsdén, mint a pénteki záráskor. holtankoljak.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!