Hírek

2009.08.07. 05:30

Kik ölik a magyar romákat?

A cigánygyilkosságok elkövetőiről, az őket irányító motivációkról, a bennük munkáló érzésekről és indulatokról olyan gyökeresen eltérő véleményeket hallhattunk a legkiválóbb hazai szakemberektől, hogy az szinte – elnézést a kifejezésért, de ez a helyzet – komolytalanná teszi ezt az amúgy életre-halálra menő „kirakós játékot”.

Stanga István

Miután nem vagyok szakember, így nem igazán tudom eldönteni, tényleg hiba volt-e a cigánygyilkosságok ügyében nyomozók részéről, hogy eddig még nem hozták nyilvánosságra az elkövetők (pszichológiai) profilját, az azonban bizonyos, hogy néhány egykori, illetve jelenleg is szolgáló rendőr álláspontja szerint a tettesek személyiségrajzának a közvéleménnyel való megismertetése csak segíthetné e példa nélkül álló bűncselekménysorozat mielőbbi felderítését. Igen ám, cskhogy az emberben e vélekedés hallatán rögvest megfogalmazódik a kérdés, vajon mennyire is biztos, mennyire is helytálló mindaz, amit most tudunk (vagy tudni vélünk) a gyilkosokról, az őket irányító motivációkról, a bennük munkáló érzésekről, indulatokról, és így tovább, és így tovább, hiszen csak az elmúlt pár napban egymástól annyira gyökeresen eltérő vélemények tucatjait hallhattuk a legkiválóbb hazai nyomozóktól, kriminálpszichológusoktól és kriminológusoktól, hogy az már-már – tudom, nem ez a legszerencsésebb kifejezés, de akkor is így gondolom – teljesen komolytalanná teszi ezt az egyébként életre-halálra menő „kirakós játékot”. És itt nem elsősorban az olyan „apróságokra” utalok, mint hogy a megduplázott, immár 100 milliós „vérdíj” súgásra késztet-e valakit (az egyik szakember azt mondja, igen, a másik úgy véli, ha nem „köptek” ötvenért, százért se fognak), sőt, még csak nem is arra a furcsa kriminológusi véleményre, miszerint a gyilkosok felderítője bizonyára egy kreol bőrú, fekete hajú illető, aki nem tűnik fel a cigánysoron (szerintem meg manapság egy idegenre akkor is felfigyelnek egy kis faluban, ha nem egy kétméteres svédről van szó), hanem azokra az ellentmondásokra, amelyek a bűntettsorozat indítékaival, a gyilkosok előéletével és jellemével kapcsolatosak. 

Ott van mindjárt az a kérdés, hogy tudniillik itthon avagy külföldön kell-e keresni az úgynevezett „halálbrigádot”..., mert míg az ügyben megszólaló illetékesek egyértelműen a magyar „vonalat” favorizálták és favorizálják,  addig példának okáért Simicskó István, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata párti elnöke egy napilapban a külföldi – főként a szlovák és az orosz – titkosszolgálatok szerepére célozgatott. (Ezt az illetékesek egyébként kizártnak tartják.) Aztán legalább ennyire rejtélyes, hogy akkor most kiket is keres a rendőrség: fegyverforgatásban és/vagy harcban jártas hidegvérű profikat, akik esetleg megrendelésre ölnek, avagy saját szakállra dolgozó, elszánt amatőröket. Egészen a legutóbbi napokig ugyanis mindnyájan úgy tudtuk – és ezt erősítette meg Bencze József országos rendőrfőkapitány nem egy nyilatkozata is –, hogy itt fegyverhasználatra, illetve gyilkolásra kiképzett emberekről, így teszem azt háborús veteránokról, vagy éppen az idegenlégióban szolgált egykori katonákról van szó, most viszont arról olvashattunk, hogy az FBI viselkedéskutatói nem feltétlenül osztják ezt az álláspontot. Szerintük az ilyesfajta bűncselekmény-sorozat elkövetéséhez elsősorban elvetemültnek és gátlástalannak kell lenni, és „természetesen” szükséges az is, hogy a tettesek elementárisan gyűlöljék a cigányokat. És a „kik” mellett végül felelni kellene találni a másik alapkérdésre, jelesül a „miért”-re, csakhogy a szakértők válaszai köszönö viszonyban sincsenek egymással. Ezért aztán csak tippelni lehet, hogy annak a pszichológusnak ivan-e igaza, aki szerint „olyan egyértelműen nem lehet kimondani, hogy rasszista indíttatásúak voltak ezek a bűncselekmények”, sőt, „még az is lehetséges, hogy roma támadott romát”, avagy annak a kriminológusnak, aki „világnézeti bűnözéstt” emleget, mondván, az elkövetők tetteiben „egy rasszista értékrend jelenik meg”, amelyben „egyes népcsoportok kiirtásra érettek”, s amely ezért „az áldozatokat nem is veszi emberszámba”. Hogy aztán kiknek is lesz igazuk, azt majd meglátjuk. Adná isten, hogy minél előbb.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!