Hírek

2009.08.25. 15:40

Kóka: Ne söpörje el a költségvetési szigor az adócsökkentést

A szigorú, takarékos költségvetést és a 3,8 százalékos hiánycél megtartását támogatja a liberális frakció, Kóka János, a képviselőcsoport vezetője ugyanakkor - a részletek ismerete híján - nem nyilatkozott arról, az önkormányzatoktól elvonni tervezett 120 milliárd forint találkozik-e az SZDSZ-frakció egyetértésével.

VG Online - Ambrus Vilmos

Kóka János vezetésével Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Oszkó Péter pénzügyminiszterrel tárgyaltak az SZDSZ képviselői. A megbeszélés után Kóka azt mondta, arra kérték a kormányt, az adócsökkentés kapjon prioritást a 2010-es büdzsé tervezésénél. A liberálisok azt is szeretnék, hogy a vállalkozások adóterhei is csökkenjenek, "ne söpörje el azokat a költségvetési szigor".

Arra a kérdésre, egyetért-e az SZDSZ frakciója a 120 milliárdos, önkormányzatokat érintő elvonással, Kóka úgy válaszolt, nem ismerik ennek részleteit, így a támogatásról sem tud mit mondani. A liberális képviselőcsoport ugyanakkor várja, milyen javaslatokat tesz a kormány a helyhatóságok feladatainak csökkentésére. Ezek alapján kell ugyanis kigazdálkodni a 120 milliárdot.

Kóka szerint az önkormányzatok sok esetben még mindig pazarlóan gazdálkodnak. A frakcióvezető példaként azt említette, nagyon magas egy önkormányzati tulajdonú cég felügyelő bizottsági és igazgatósági tagjainak száma, vagy túlzott, hogy 30 ezer, közpénzből fizetett önkormányzati képviselő van Magyarországon. Az SZDSZ politikusa a közlekedés finanszírozásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, a vasúti reform több elemét támogatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!