Hírek

2009.08.02. 11:52

Lamy: újra élénkül a világkereskedelem

A globális kereskedelem élénkítését is célzó 250 milliárd dolláros ösztönzőcsomag kezdi meghozni gyümölcsét, különösen Ázsiában - jelentette Ki Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatója a hétvégén Johannesburgban.

MTI

A Reutersnek adott nyilatkozatban Lamy aláhúzta: az olaj kezd visszatérni a világkereskedelem különböző mechanizmusaiba. Az élénkülés a kereskedelemben különösen Ázsiában jelentkezik, elsősorban Kína erőteljes fellépése következtében.

A WTO azonban, óvatos derűlátása ellenére, fenntartja 10 százalékos zsugorodási előrejelzését a globális kereskedelemre az idei évre.

Tavaly nominálisan 15, reálértéken - az ár és árfolyam-ingadozásokat kiszűrve - 2 százalékkal nőtt a globális áruexport, 15,78 ezer milliárd dollárra, míg a szolgáltatásoké 11 százalékkal 3,73 ezer milliárd dollárra bővült - közölte korábban a WTO.

A fejlődő országok exportrészesedése ugyanakkor rekord 38 százalékra nőtt. Németország megőrizte első helyét a világon az áruexportban: 1,47 ezer milliárd dollárral, megelőzve az 1,43 ezer milliárd dolláros kivitelű Kínát.

Tavaly a globális import - áruk és szolgáltatások együtt - 15 százalékkal, 16,12 ezer milliárd dollárra nőtt, az exporthoz viszonyított különbség az export és import különböző számítási eljárásaiból adódik.

A WTO egyik vezető közgazdásza szerint a világkereskedelem mindaddig jobban nő mint a globális kibocsátás, amíg a világgazdaság termelése egyáltalán növekszik. Amikor azonban a világgazdasági teljesítmény már csökken, a kereskedelem ennél nagyobb ütemben kezd hanyatlani, ahogyan ez az idén is valószínűsíthető.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) július elején kissé rontotta idei világgazdasági előrejelzését, de jelentősen javította a jövő évre szóló jóslatát. A világ összesített hazai összterméke (GDP) az idén várhatóan 1,4 százalékkal csökken, jövőre viszont 2,5 százalékkal nőhet, közölte az IMF a "Világgazdasági Kilátások" időközi frissítésében.

A Húszak (G20) csoport április elején több százmilliárd dolláros nemzetközi növekedésösztönző csomag útnak indítását határozta el a válság továbbterjedésének megakadályozására: 500 milliárd dollárral háromszorosára növelik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közvetlenül mozgósítható tőkekészletét, és a szervezet további 250 milliárd dollár saját "új pénzt" bocsáthat ki a súlyos finanszírozási problémákkal küszködő felzárkózó gazdaságok megsegítésére - jelentették be áprilisban a londoni G20-csúcstalálkozó végén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!