Hírek

2009.08.08. 14:46

Manherz Károly tagadja, hogy ügynök lett volna

A pártállami időkben együtt dolgozott a kádári titkosszolgálattal Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára

MTI

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikk ismertetése szerint Manherz Károly a Belügyminisztérium III/1-3-B alosztályához kapcsolódva végzett ügynöki munkát Bajkai fedőnéven.

A Bajkai fedőnévnek 1977. szeptember 22-én nyitottak B (beszervezési) dossziét, amely az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában ÁBTL 3.2.1. Bt-2125 jelzettel található.

Ebben így írnak Manherzről: "az eddigi rendelkezésünkre álló adatok alapján megállapítható, hogy Manherz Károly perspektivikusan jól kifejleszthető lehetőségekkel rendelkezik, főleg a meglévő tudományos és személyes kapcsolatán keresztül. Személye alkalmas lehet hosszabb ösztöndíjas kiküldetésre."

Munkadossziéjából kiderült, hogy Manherz 1977. november 3. és 1978. november 20. között adott jelentéseket a Nyugat-Németországban szerzett tapasztalatairól, az emigráció szereplőiről.

A napilap szerint Manherz dossziéját 1998-ban 65 évre titkosították, ám öt évvel később e minősítés megszűnt, így jelenlegi, szakállamtitkári posztjának betöltése előtt az oktatási minisztérium is tudhatott ügynökmúltjáról.

Manherz Károly a Magyar Nemzet érdeklődésére kijelentette, nem működött együtt az állambiztonsági szolgálatokkal, "nem tud arról", hogy jelentéseket írt volna, mint ahogy arról sem, hogy dossziét vezettek volna róla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!