Hírek

2009.08.29. 17:06

Mit hozhat a Fidesz kormányra kerülése a szlovák-magyar viszonyban?

A szlovák közvélemény szinte biztos abban, hogy a Fidesz hatalomra kerülve csak ront majd a két ország viszonyán - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László történész.

inforadio.hu

A Kisebbségkutató Intézet főmunkatársa szerint a Fico vezette Smer ismét többséget szerezhet a következő parlamenti választásokon, ehhez pedig segítséget jelent számukra a jelenlegi, szlovák-magyar konfliktus, amelynek fenntartása a politikai erő érdeke.

Mivel a magyarországi kormány már nem elég erős ahhoz, hogy kezelje a konfliktust, ezért várhatóan a következő választásokig fennmarad az - mondta a kutató az InfoRádióban.

Megoszlanak azonban a vélemények arról, milyen hatása lesz annak, ha a Fidesz alakít kormányt. A szlovák közvélemény szerint a magyar jobboldali párt csak olajt önt majd a tűzre, de Szarka László szerint igazuk lehet azoknak is, akik szerint a jelenleginél már nem lehet rosszabb a helyzet, a nyílt beszéd, a probléma kimondása pedig a megoldás felé vezethet.

Szlovákia számára így egyértelmű lehet, hogy Magyarországnak nem áll érdekében a nemzetegyesítésnek azt a vízióját beteljesíteni, amitől a szlovákok félnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!