Hírek

2009.08.28. 13:24

Mit kell tudni az iskolakezdési támogatásról?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a munkáltatók adómentes juttatás formájában hozzájárulhatnak a munkavállalók iskolakezdéssel összefüggő költségeihez. A juttatás az iskoláskorú, tanuló gyermeket nevelő szülők tanévkezdési költségeihez nyújt segítséget, mely alapvetően tankönyv, taneszköz, vagy ruházat vásárlására jogosít.

VG Online

A munkáltató annak a családi pótlékra jogosult munkavállalójának adhat adómentes iskolakezdési támogatást, aki közoktatásban részt vevő gyermeket nevel. Juttatás adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékáig terjedő értékben adható. Ennek megfelelően 2009-ben az adómentesen adható iskolakezdési támogatás értékhatára - gyermekenként és szülőnként - 21.450,- Ft, melyet évente egy alkalommal adható adómentesen – mondta el Máriás Attila, a BDO Forte munkaügyi szaktanácsadója.

Tekintettel arra, hogy az adómentes juttatás feltételeként az SZJA törvény családi pótlékra való jogosultságot (és nem a családi pótlék folyósítását) határozza meg, így mindkét – családi pótlékra jogosult - szülő adómentesen igénybe veheti. A juttatást mindkét szülő igénybe veheti, vagyis a támogatás gyermekenkénti összege elérheti a 42.900,- Ft-ot – erősítette meg a BDO Forte munkaügyi szaktanácsadója.

A szakember azt is elmondta, hogy juttatás adómentességének feltétele, hogy a kedvezményezett gyermek közoktatásban vegyen részt. A Közoktatási törvény értelmében közoktatásban vesz részt a gyermek, ha az általános iskola, a szakmunkásképző, a szakközépiskola, a gimnázium, valamint az alapfokú művészetoktatási intézmény tanulója.

A juttatás adómentességének másik feltétele, hogy a kedvezményezett gyermeket nevelő szülő, vagyis a munkavállaló családi pótlékra jogosult legyen. A juttatásnak nem feltétele, hogy családi pótlék folyósítása, a jogosultság a mérvadó. Az iskolakezdési támogatás adómentesen legfeljebb a gyermek 23 éves koráig adható, amennyiben a Közoktatási törvény szerint közoktatásban vesz részt.

A juttatást évente egyszer adható adómentesen, július 1-től október 31-ig, melyet iskolakezdéssel összefüggésben tanszerekre, ruházat vásárlására lehet felhasználni. A munkáltató a munkavállaló által történő vásárlásról szóló számla befogadásával és annak kifizetésével, vagy kizárólag ilyen termék vásárlására jogosító utalvány formájában is adhatja a támogatást.

A juttatással összefüggésben a munkáltatókat nyilvántartási kötelezettség terheli. A munkáltató az iskolakezdési támogatásról a magánszemélyenként (szülő és gyermek adóazonosító jele, személyes adatok) nyilvántartást köteles vezetni, melyet az általános adózási szabályok szerint az elévülési időig meg kell őriznie. A támogatás adható hagyományos természetbeni juttatás és cafeteria formájában egyaránt.

Míg előbbinél a munkáltató határozza meg a juttatás fajtáját, mennyiségét, minőségét, időpontját, addig cafeteria rendszerek esetén a választás lehetősége a munkavállalóé. A munkavállaló a munkáltató által meghatározott keret terhére a munkáltató által kínált listából nevezheti meg a számára tetsző elemet, vagy szociális juttatást. Vagyis míg a cafeteriában az egyes elemek választhatók, addig a hagyományos formában adott természetbeni juttatások kötöttek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!