Hírek

2009.08.01. 13:12

Most elmarad a gázvita? Kölcsönt kapott Kijev adósságának rendezésére

Az Európai Bizottság, valamint a nemzetközi pénzügyi intézetek megállapodtak pénteken Ukrajnával egy kölcsönnyújtásról, hogy Kijev rendezhesse Oroszországgal szemben fennálló gázadósságát.

MTI Eco

Ezzel lényegesen csökkent annak a lehetősége, hogy megismétlődjön az orosz-ukrán gázvita, aminek következtében az év elején közel két hétig orosz gáz nélkül maradt Európa egy része.

A megállapodás révén biztonságosabbá válik az Európai Unió orosz gázellátása - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.


Ukrajna az EU-ba irányuló orosz gázszállítások fő tranzit országa.

Ukrajna cserébe gázszektora reformját vállalta. Ukrán illetékesek. Már a tárgyalások korábbi fordulóiban ígéretet tettek egyebek között a lakossági gázárak növelésére és az országon belüli gáztartozások hatékonyabb behajtására.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 300 millió dollár rövid és 450 millió dollár hosszú lejáratú kölcsön megadását ajánlotta fel. A Világbank 500 millió dollárt, az Európai Beruházási Bank (EIB) 450 millió dollárt nyújtana.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!