Hírek

2009.08.23. 13:53

Orbán: Egy diktatúra soha nem lehet jobb, mint a demokrácia

Egy diktatúra, legyen az akár barna vagy vörös, semmilyen vonatkozásban nem lehet jobb, mint a szabadságra épülő demokrácia rendje.

fidesz.hu

Ha mégis ez a látszat keletkezne, akkor mi, demokratikus politikusok rosszul tesszük a dolgunkat - hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki szombat este részt vett a vasfüggöny megnyitásának 20. évfordulója alkalmából a Thüringiai Tartományi Kormány által szervezett megemlékezésen.

A rendezvény Teistungenben, a volt keletnémet-nyugatnémet határ egyik állomásán, az itt létrehozott múzeumban zajlott.

Orbán Viktor "20 év változás Közép-Európában" címmel tartott előadást. Ebben kifejtette: büszke arra, hogy Magyarország egyik eszköze lehetett Németország újraegyesítésének, hiszen több mint ezer éves közös történetünk, közös sorsunk van.

Számos jó és rossz szövetséget kötöttünk már, 1989-ben a szabadságra és az emberi méltóságra szövetkeztünk egymással - mondta a pártelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az új rend építése, a diktatórikus rendszer valódi átalakítása nem valósulhat meg, ha nem tudjuk megbecsülni a szabadságot, ha megjelenik a relativizmus, amikor relatívvá lesz a különbség szabadság és diktatúra között. Ezért kell a demokráciában is azokra az értékekre építenünk, amelyek a diktatúrában megtartottak bennünket: az emberi szolidaritásra, a keresztény hitre és az emberi méltóság tiszteletben tartására.

Ezzel összefüggésben a pártelnök utalt arra is: a pénzügyi válság és az általa millióknak okozott szenvedés nem valamilyen személytelen piaci folyamatok, tőlünk független törvényszerűségek következménye, hanem konkrét emberek erkölcsi fogyatékosságának eredménye, akik loptak, csaltak, hazudtak, és mások rovására akartak meggazdagodni.

Leszögezte: Kelet-Közép-Európában a szabadság, a jog és a jó összetartozására akarjuk építeni egész Európa jövőjét. A mi dolgunk, a felszabadult népek dolga, hogy az európai architektúrában megjelenítsük ezeket az értékeket: az emberi szolidaritást, a keresztény hitet és az emberi méltóság tiszteletben tartására épülő politikát - mondta.

Orbán Viktor délután négyszemközt tárgyalt Dieter Althaus tartományi miniszterelnökkel is. A megbeszélésen szóba került, hogy a pénzügyi válságot sem Thüringiában, sem Magyarországon nem lehet kezelni megszorításokkal, csak gazdaságélénkítéssel és a politika megújításával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!