Hírek

2009.08.04. 15:18

Orbánék új minisztériumok létrehozását tervezik

Jelentősen átalakítaná a kormány szerkezetét a Fidesz. A párt megkezdte a felkészülést a választásra, ennek része az új rendszer tervezése.

MR1-Kossuth Rádió

A Kossuth Rádió információi szerint több koncepció versenyez egymással, de nagy valószínűséggel lekerül a napirendről a pártnak a 2006-os választás előtt preferált terve a kevés számú, de sok kormányzati feladatot összefogó csúcsminisztériumok létrehozására.

Ismét önálló rendészeti minisztérium és önkormányzatoktól leváló külön közigazgatási tárca lenne. Előbbit biztosan, utóbbit pedig nagy valószínűséggel létrehozza a Fidesz, ha kormányra kerül. Az ellenzéki pártban, amelyben egyébként már egyre biztosabban csak jövő tavaszi választással számolnak, év eleje óta zajlik a kormányzati felkészülés.

Eddig azonban főleg a programépítést hangsúlyozták, a kormányzati struktúra tervei még csak formálódnak, várhatóan késő őszre lesznek véglegesek. A Kossuth Rádió úgy értesült, hogy az irányítás szerkezetének kialakítására több koncepció versenyez egymással, nagy valószínűséggel lekerül azonban a napirendről a párt 2006-os választás előtt preferált terve a kevés számú, de sok kormányzati feladatot összefogó csúcsminisztériumok létrehozására, és sokkal inkább a hatékonyságra, mintsem a tárcák és miniszterek számának minimalizálására helyeznék a hangsúlyt.

Ennek érdekében több olyan tárca is létrejöhet, amelyre eddig nem volt példa hazánkban. A hatékonyságot növelné például az az elképzelés, amely a jelenlegi formájában megszüntetné a miniszterelnöki hivatalt, és helyette egy erős miniszterelnöki kabinetbe, illetve a már említett közigazgatási minisztériumba koncentrálná a feladatokat. Az utóbbi, Európában nem példátlan megoldás szerint a területi államigazgatást fogná össze, az önkormányzatok pedig valószínűleg maradnának külön, vagy más tárca irányítása alatt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvaható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!