Hírek

2009.08.07. 07:56

Oroszország kifizeti a Szovjetunió utolsó adósságát

Oroszország, Vlagyimir Putyin miniszterelnök utasítására, év végéig rendezi a Szovjetunió Londoni Klubbal szemben fennálló utolsó, 34 millió dolláros tartozását - jelentették be az orosz pénzügyminisztériumban.

MTI Eco

Mint a külföldi adósságokért felelős osztályvezető elmondta, reményeik szerint év végéig egyeztetik a feltételeket az összes hitelezővel.

Az adósságot, amely lényegében a szovjet külkereskedelmi hiányból adódott, a szövetségi költségvetésben a külföldi adósságok törlesztésére elkülönített összegből fedezik majd.

Az egykori Szovjetuniónak a magánhitelezőket képviselő Londoni Klubbal szemben fennálló adósságainak maradék részét - 32 milliárd dollárt - 2000-ben ütemezték át, amennyiben átváltották Oroszország által kibocsátott eurokötvényekre, amelyeknek futamideje 2010-ig, illetve 2030-ig tart.

A most kifizetendő 34 millió dollár a Szovjetunió Londoni Klubbal szembeni adósságainak az utolsó olyan maradéka, amelyet nem váltottak át orosz államkötvényekre, és kifizetésével lezárul a Szovjetunió adósságainak története.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!