Hírek

2009.08.20. 14:03

Sólyom: a rendszerváltás tükröződik az idei kitüntetéseknél

A rendszerváltás huszadik évfordulója különösen tükröződik az idei augusztus 20-i kitüntetésekben - mondta Sólyom László köztársasági elnök az állami kitüntetésesek átadásán csütörtökön a Parlamentben.

MTI

Az államfő, a miniszterelnök előterjesztésére, a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét  adományozta Németh Miklós volt miniszterelnöknek és Tölgyessy Péter  alkotmányjogásznak.

Sólyom László ünnepi beszédében kiemelte: a nagykereszt olyan  embereket is megillet, akik a rendszerváltás folyamatában szereztek  érdemeket, ők akkor is elismerést érdemelnek, hogy ha a  rendszerváltásnak különféle értelmezései vannak.

Az állami kitüntetések átadása a nagy ünnepeinken mindig különös  öröm, annak az érzése, hogy van igazság, hogy a teljesítmények  elnyerik jutalmukat - mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy  számára mindig nagyon kedves foglalatosság végignézni a kitüntetésre  javasoltak teljesítményét, életrajzát."Mindig nagyon határozottan örülök annak, hogy látom, milyen  bőséggel terem Magyarországon a tehetség, mennyi a nagyszerű  teljesítmény, milyen érdekes életutak vannak, hogy mi mindenre  lehetünk büszkék" - hangsúlyozta az államfő.

Kiemelte, köztársasági elnökként mindig arra törekedett, hogy  fenntartsa a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjének rangját,  hogy ez a legmagasabb és a legritkább kitüntetés különös elismerés  legyen.

Kitért arra, hogy bár a törvény szövege szerint a nagykereszt  olyan teljesítményért lenne adható, amelyet már az új demokratikus  Magyarországban vittek végbe, az évfordulón igazságos és indokolt  ezt Németh Miklós egykori miniszterelnöknek adományozni, akinek a  teljesítménye húsz évi hallgatás után visszakerült az őt megillető  helyre.     Tölgyessy Péter kitüntetése kapcsán Sólyom László azt  mondta, e cím érdekessége, hogy azt alkotmányjogász, nem politikus  kapja, "politikusként nem aratott babérokat és nagykeresztet", de a  teljesítménye, az 1989-90-ben meghozott döntései megszabták  a  magyar alkotmányosság és a Magyar Köztársaság további sorsát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!