Hírek

2009.08.20. 15:32

Sólyom átadta az állami kitüntetéseket - Itt a lista!

Németh Miklós volt miniszterelnök és Tölgyessy Péter alkotmányjogász kapta idén a legmagasabb állami kitüntetést augusztus 20. alkalmából.

MTI

A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje  (polgári tagozata)  kitüntetést Németh Miklós a miniszterelnökként a  rendszerváltás békés véghezvitelében, valamint az Európát kettéosztó  vasfüggöny lebontásában játszott kiemelkedő szerepéért kapta.

Az indoklás szerint Tölgyessy Péter a rendszerváltozás közjogi  keretei megteremtésében játszott kiemelkedő szerepéért, a Nemzeti  Kerekasztal-tárgyalásokon folytatott tevékenységéért, valamint  politikai-közéleti munkássága elismeréseként vehette át a  kitüntetést.

A két politikus kezet rázott egymással, miután mindketten  átvették az elismerést Sólyom László köztársasági elnöktől  csütörtökön a Parlamentben.A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal  (polgári tagozata) kitüntetést Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester,  a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója kapta, aki később veszi át  az elismerést. Ugyanilyen kitüntetést kapott az Európai Parlamentben  (EP) végzett képviselői munkája elismeréseként Kósáné Kovács Magda  volt EP-képviselő és Soltész István, az Országgyűlés főtitkára.

Több évtizedes tudományos munkásságáért, korszakalkotó  jelentőségű irodalomszervező és nemzedéknevelő oktatói  tevékenységéért Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész is  középkereszt a csillaggal kitüntetést kapott, ahogyan Rubik Ernő,  akinek a világszerte nagyra becsült tárgyművészeti és feltalálói  tevékenységét, illetve oktatói munkásságát ismerték el.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári  tagozata) kitüntetést vehetett át Baranyai János, a Legfelsőbb  Bíróság nyugalmazott tanácselnöke, Bárándy Péter volt  igazságügy-miniszter, Bocskay T. József, az Igazolt Magyar  Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, Buda Béla pszichiáter,   Csötönyi Pál Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Farkas  István közgazdász, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete  Felügyeleti Tanácsának volt elnöke, Gyarmati István, a Honvédelmi  Minisztérium Oktatási és Tudományos Tanácsának elnöke, Hodicska  Tibor bukaresti főkonzul, Horváth Jenő, a Magyar Ügyvédi Kamara  örökös tiszteletbeli elnöke, Lepsényi István, a Knorr-Bremse  Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, Murányi Katalin, a Legfelsőbb  Bíróság kollégiumvezető-helyettese, Nagy Frigyes volt  földművelésügyi miniszter, Nagy Kálmán, a Debreceni Fellebbviteli  Főügyészség fellebbviteli főügyésze, Nagy Márta, a Gazdasági  Versenyhivatal elnökhelyettese, Nagy Tamás, a Mezőgazdasági  Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke, Páczelt  István, a Miskolci Egyetem Gépészmérnök és Informatikai Kar  Mechanikai Tanszék egyetemi tanára, Rainer M. János, a Magyar  Forradalom Története Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány  főigazgatója, Simonyi András, a washingtoni külképviselet volt  vezetője és Szőke László, a prágai külképviselet vezetője.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (katonai  tagozata) kitüntetést kapott Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség  országos parancsnoka. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!