Hírek

2009.08.18. 16:18

Torokgyulladásban halhatott meg Mozart

Az Amszterdami Egyetem munkatársainak friss kutatása szerint Mozart halálához a streptococcus baktérium által okozott torokgyulladás vezethetett.

VG Online

A 35 éves zseni halálának okával kapcsolatban számos elmélet látott napvilágot a mérgezéstől a paralízisen át a reumáig. A kérdésben eddig azért nem születhetett döntés, mert a feltételezések többsége bizonytalan adatokon alapult, például kortársak évtizedekkel később lejegyzett beszámolóin - írja a VG Online.

Az Amszterdami Egyetem munkatársai más megközelítést alkalmaztak, a zeneszerző 1791-ben bekövetkezett halálát tágabb kontextusba helyezték. A kutatás vezetője, Richard Zegers elmondta: kiderítették, hogy ebben az időben streptococcus járvány tört ki Bécsben. A holland orvoscsoport szerint Mozartot ezt a torokgyulladást okozó baktérium fertőzhette meg, amelynek egyik szövődményébe, vesegyulladásba halt bele.

Zegers a skarlátot sem tartja kizárhatónak a potenciális halálozási okok közül, ezt szintén előidézheti ez a baktérium. A feltételezés ellen szól viszont, hogy skarlát esetében már a betegség kezdeti szakaszában jelentkeznek kiütések, míg Mozart bőrén a szemtanúk szerint csak élete utolsó napjaiban voltak kiütések láthatóak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!