Hírek

2009.08.08. 13:05

Újabb gyorskölcsönt folyósító céget meszelt el a PSZÁF

A Provident és az Athlon után elmarasztalta a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a gyorskölcsönpiac harmadik szereplőjét, a KáPé Hitelt is. A társaság félmillió forint bírságot kapott.

NOL - VG Online

A PSZÁF felszólította a céget, hogy mindenkor tartsa be az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj, valamint a hirdetéseiben feltüntetett referencia teljes hiteldíjmutató (THM) számítására vonatkozó jogszabályi előírásokat. Emellett át kell dolgozniuk többek között az üzletszabályzatot, valamint a kockázatvállalási tevékenységéhez kapcsolódó előírásokat - írta a Népszabadság.

Korábban az Athlont tőkehelyzetének rendezésére és a megfelelő működési feltételek biztosítására szólította fel a PSZÁF, de emellett kifogásolta az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj, illetve a hirdetésekben használt referencia-THM-számítás módját.

A Providentnél az előtörlesztésre és a többletbefizetésre vonatkozó belső szabályzatokkal volt gond. A PSZÁF szerint ezek nem voltak elég egyértelműek, s ebből az ügyfeleknek kára származhatott. Az Athlont másfél millió forintra büntették, a Provident nem kapott bírságot.

Mindegyik gyorshiteles cégnek volt már ügye a PSZÁF-fal. A felügyeletnek az Athlonnal szemben egyszer, míg a Provident és a KáPé esetében már többször is kellett intézkednie. Két utóbbi cég bírságot is kapott korábban: a Providentre kétmilliós, a KáPé-ra nyolcszázezer forintos büntetést szabott ki a PSZÁF.

Korábban februárban került kereszttűzbe a Provident, amikor az Antiprovident Akciócsoport nevű szervezet nyugtaadás elmulasztásával és az ügyfelek megtévesztésével vádolta meg a céget, és tüntetést szervezett. A Provident visszautasította a vádakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!