Hírek

2009.08.16. 09:20

Uniós pénzeink átcsoportosítása a válság enyhítésére - Hamarosan jóváhagyják

Várhatóan augusztus végéig formálisan is jóváhagyja az Európai Bizottság Magyarország számára az operatív programokban lévő uniós pénzek átcsoportosítását a válság enyhítésére - közölte Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője az MTI-vel.

MTI Eco

A szóvivő tájékoztatása szerint, ha el is húzódna a formális jóváhagyás, az elszámolás a módosítás benyújtásának időpontjától, tehát visszamenőleg lesz hatályos.

A magyar kormány és a Bizottság képviselői az operatív programok módosításához szükséges egyeztetéseket eredményesen lezárták, már csak a formális jóváhagyás van hátra. Összesen 260 milliárd forintot csoportosítottak át a gazdaságfejlesztési operatív programokba, amelyekből elsősorban a meglévő munkahelyek megtartásához és új munkahelyek teremtéséhez nyújtanak vissza nem térítendő támogatást.

Az uniós pénzek kifizetése jó tempóban halad, de a nagy "boom" ettől az évtől kezdődően várható - jegyezte meg Oravecz Péter. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az európai uniós forrásokat utófinanszírozásban lehet felhasználni, azaz a projekt befejezése után történik az elszámolás, és ennek alapján utalják a pénzt. A pénzügyi válság miatt a kormány 2008 decemberi döntése szerint elsősorban a gazdaságfejlesztési és a turisztikai beruházások, valamint a munkahelyi képzéseket támogató európai uniós pályázatoknál az elnyert támogatás akár 40 százalékára lehet előleget igényelni, mégpedig a júliusban módosított határozat szerint 2009 végéig. A szóvivő szavai szerint a mostani elszámolási időszakban a rendelkezésre álló teljes fejlesztési forrás 70 százalékát meghirdették mintegy öt és félezer milliárd forint összegben. Ebből több mint 2.800 milliárd forint összegű pályázatot el is bíráltak, több mint 2.400 milliárd forintnyi forrásra szerződést kötöttek, és eddig 430 milliárd forintot fizettek ki.

Az európai uniós forrásokból finanszírozott gazdaságfejlesztési program két pilléréből az egyik - 1.400 milliárd forint nagyságrendben - közvetlen pénzügyi válságkezelő eszközökkel igyekszik megerősíteni a magyarországi kis- és középvállalkozásokat.

Azért elsősorban ezeket - magyarázta Oravecz Péter -, mert ez a szektor adja a munkahelyek több mint kétharmadát.

A másik pillér alapvetően a nagy munkaerő igényű építőiparon keresztül hat a válsággal szemben. Ebben az 1.800 milliárd forintot kitevő csomagban van több mint 800 európai uniós finanszírozású projekt: óvodák, iskolák, járóbeteg-ellátó és szakképzési központok, valamint infrastruktúra beruházások.

Ezek közül a fejlesztések közül 300-ra megszületett a támogatási szerződés, ebből 240 esetben megkezdődött, vagy már be is fejeződött a közbeszerzési eljárás. Több mint 160 azoknak a fejlesztéseknek a száma, amelyeknél a tényleges építőipari munkák is megkezdődtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!