Hírek

2009.10.10. 13:50

A 2010-es büdzsé ellen demonstráltak az önkormányzatok a Kossuth téren

Többezer ember gyűlt össze szombat délelőtt a Parlament előtti téren, hogy tiltakozzon a benyújtott 2010-es költségvetés ellen; az ország különböző részeiről érkezett emberek településneveket tartalmazó táblákat hordoznak, zászlókat lobogtatnak.

MTI

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere szeptember 28-án jelentette be, hogy tüntetésre hívják fideszes önkormányzati vezetők a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat, hogy "közösen demonstráljanak az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti".

Minden önkormányzat alapvető célja polgárai jólétének, biztonságának megteremtése - mondta a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere. Kósa Lajos az önkormányzatokról, azok jogairól és céljáról szóló 12 pontos kiáltványt olvasott fel, a több ezer résztvevő közfelkiáltással megszavazta, hogy a politikus hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén is ismertesse a dokumentumot.
 
A kiáltványból olvasva Kósa Lajos leszögezte: minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak a lakói dönthetnek; a magyarok legfontosabb városa Budapest, amelynek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is. A polgármester emellett aláhúzta: minden falu, város, megye "a mi közös örökségünk"; minden településnek joga van az iskolához, a kultúrához, templomhoz, legalább egy rendőrhöz, a vagyonához, a jövedelméhez, a törvényes keretek közötti ellenálláshoz. Hozzátette, a kormány csak úgy adhat kötelező feladatot az önkormányzatoknak, ha annak végrehajtását is biztosítja.
 
A jövő évi költségvetés tönkreteszi az önkormányzati rendszert - jelentette ki Bernáth László. Tetétlen polgármestere azt mondta, a kormány az embereken akarja behajtani az általa okozott kárt. A polgármester kérte a kormányzatot, vonja vissza a költségvetési törvény tervezetét, és helyette olyat terjesszen elő, amely az emberek érdekeit képviseli.
 
A jelnyelven felszólaló Kósa Ádám európai parlamenti néppárti képviselő a fogyatékkal élőket érintő megszorításokról szólt, és úgy fogalmazott: Európában példátlan az a helyzet, hogy ezt a társadalmi csoportot a legsúlyosabb elvonás sújtja. A rendezvényen minden felszólalást jeltolmács fordított.
 
A felszólalások között a színpadon bemutattak egy vizitdíj-automatát és egy kórházi széfet, amelyekkel jelképesen bírálták Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter korábbi, az egészségügyi reformmal kapcsolatban tett intézkedéseit.
 
Karsai József, az MSZP-frakció tagja aktív részvevőként jelent meg a fideszes önkormányzati vezetők által szervezett önkormányzati demonstráción. A battonyai polgármester elmondta: a részvétel mellett kellett dönteniük a polgármestereknek, ez lelkiismereti, nemcsak politikai kérdés volt. Karsai József szerint a pártoknak közeledniük kellene egymáshoz Magyarországon, ilyen éles szakadék mellett az ország soha nem lábal ki a gazdasági válságból. Hozzátetette: a rendezvényt nem Fidesz-tüntetésnek, hanem egy fontos megmozdulásnak tartja. Az MTI kérdésére, hogy megszavazza-e majd a parlamentben a 2010-es költségvetést, azt válaszolta: az elmúlt hónapokban közel 800 milliárd forint megtakarítására tett javaslatot. Ha ezeket nem fogadja meg a kormány és az MSZP-frakció, akkor nemmel voksol a büdzsére.
 
A demonstrálók autóbuszokkal érkeztek a fővárosi Kossuth tér közelébe, majd szervezett csoportokban, nemzeti színű és árpádsávos zászlókkal, valamint településeik nevét - többek között Miskolc, Pécs, Siófok, Ózd, Nyírlugos - tartalmazó táblákkal vonultak be a parlament elé.
 
A Kossuth tér közelében a közúti forgalom egyelőre zavartalan, egyedül a 2-es villamos nem közlekedik. A tér közelében az MTI tudósítói alig tucatnyi egyenruhás rendőrt láttak.
 
A rendőrség szeptember 30-án vette tudomásul a rendezvényt. A BRFK tájékoztatása szerint a rendezvény biztosítása miatt 14 óráig járművel tilos megállni a Kossuth téren a Vértanúk tere és a Szalay utca között, valamint az Alkotmány utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Honvéd utca között.
 
A rendezvény érinti a BKV egyes járatait is: 10-14 óra között a 70-es és 78-as trolibuszok nem mennek be a Kossuth térre, hanem a Kozma Ferenc utcánál megfordulnak, a 2-es villamos úgynevezett északi ága pedig csak a Havas utca és a Kossuth téri metrómegálló között közlekedik. A rendezvény érinti a 115-ös autóbusz útvonalát is, itt azonban megállót nem hagynak ki a járatok.
 
A tüntetéshez a Munkástanácsok Országos Szövetsége is csatlakozott, és jelen van a Civil Összefogás nevű szervezet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!