Hírek

2009.10.14. 13:44

Az Opel-dolgozóknak már nem kell aggódniuk

Lord Mandelson, a brit gazdasági miniszter elérte, hogy az Opel új tulajdonosa mindkét Vauxhall gyárat fenntartsa, ezzel 5 ezer brit autóipari dolgozó munkahelye került biztonságba.

The Times - Világgazdaság Online

A Magna elkötelezte magát az Ellesmere Port-i üzem működtetése mellett és beleegyezett abba, hogy keres egy modellt, amelyet legalább 2013-ig a másik, Lutonban található gyárban termelhetnek.

A gazdasági miniszter ezzel biztosított az Opel brit testvérének sorsát, most pedig lezárhatja a német kormánnyal folytatott tárgyalást arról, mekkora állami támogatást nyújt a szigetország az Opel restrukturálásához. A The Times információi szerint Lord Mandelson akár 400 millió fontos állami hitelgaranciát ajánlhat fel a Magnának.

Bár brit oldalról ezzel lezárult a Magna-ügy, kérdés, hogy mire jut az Európai Bizottság versenyjogi felügyelete. Neelie Kroes hivatala azt vizsgálja, nem sértette-e meg Berlin az állami támogatásra vonatkozó szabályokat a Magna kapcsán. Amennyiben ez bebizonyosodik, a kanadai cégnek kamatostul kell visszafizetnie az eddigi szubvenciót, ez pedig annullálhatja az Opel-munkahelyek megtartására vonatkozó megállapodásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!