Hírek

2009.10.27. 07:12

Hiábavaló a génkezelt növények hazai tilalma?

Hiába áll ki Magyarország határozottan a génmódosított (GM-) növények tilalma mellett, a hazai mezőgazdaság sincs meg ezek nélkül.

VG

Az európai termesztésben egyedüliként engedélyezett MON810 kukoricafajta ugyan nem található meg a hazai termőföldeken, ám a GM-szójával készülő takarmány, illetve az azzal táplált állatokból készülő élelmiszerek engedélyezés vagy jelzés nélkül kerülnek a hazai üzletekbe.

Nem véletlenül: az elsősorban Brazíliából származó szója esetében legalább húszszázalékos felárat számítanak, ha bizonyítottan géntiszta – mondta a Világgazdaságnak Tóth István, a MOSZ titkára. A génmódosítás kizárása tehát komoly versenyhátrányba hozná a magyar állattenyésztőket.

Előnyt is jelenthet ugyanakkor a határozott magyar tilalom – érvelt Rodics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője: a hazai kukorica exportlehetőségeit segíti, hogy minden egyes szállítmány esetében bizonyítani lehet, hogy nem GM-termény. A vegyes termelésnél ez az igazolás ugyanis súlyos pluszköltségekkel jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!