Hírek

2009.10.20. 15:51

Lenullázta magát az SZDSZ - háromszor több fideszes, mint szocialista

Az őszi politikai szezon beköszönte jelentősen nem változtatta meg a magyar társadalom politikai aktivitását - olvasható a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásában. Egy most vasárnap megrendezésre kerülő választásra ugyanis a szavazók 59 százaléka menne el biztosan, ez az arány megegyezik az év elején, illetve a kora tavasszal mért eredményekkel. A pártot választók aránya októberben 53 százalék.

Századvég - Forsense

Az összes kérdezett körében a szocialisták támogatottsága jelenleg 11 százalék (-3 százalék), a legnagyobb ellenzéki párt pedig a válaszolók 33 százalékát (+ 8 százalék) tudhatja maga mögött. A Fidesz tábora az 55 év felettiek és a budapestiek körében is rendkívül erős, majdnem kétszer nagyobb, mint MSZP-é, bár továbbra is e két nagy csoport az MSZP legfontosabb bázisa.

Ha a pártok korösszetételét vizsgáljuk egyébként, megállapítható, hogy ma már a Jobbik számít a legfiatalabb pártnak, a 35 alatti szavazók felülreprezentáltak bázisukban. A biztosan szavazó pártot választók körében a Fidesz továbbra is a voksok több, mint hattizedét kapná (62 százalék), az MSZP a szavazatok kétötödével (20 százalék) rendelkezik, míg a támogatottságát stabilan őrző Jobbik 12 százalékra számíthatna, ha most lennének az országgyűlési választások - derül ki a Századvég és a Forsense felméréséből.

A kisebb pártok közül, egyedül az LMP rendelkezik jelentősebb támogatottsággal, a biztos szavazó pártválasztók körében 4 százalékon áll. Az MDF ezen a bázison 1 százalékot mondhat magáénak, az SZDSZ pedig még ennyit sem ért el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!