Hírek

2009.10.14. 13:10

Megapénzek: Kaszinóhegyek, hotelhalmok, golftornyok

Úgy fest, hogy a magyar-osztrák-szlovák hármas határövezet jobban vonzza az eurómilliárdokat, mint a légypapír a szemteleneket. Ha ez ember négy öt év múlva sétál egyet a környéken, - a beharangozott tervek szerint - lépten-nyomon töméntelen kaszinóba, számtalan hotelbe, végeláthatatlan golfpályákba, konferenciaközpontokba, üzletházakba, tavakba és műfolyókba botlik majd.

Világgazdaság Online

Egyszerre több cég is szeretne nagy üzletet csinálni ott, de egyelőre csak kettő projekt nevezhető megvalósuláshoz közelinek. Mindkettő magyar vonatkozású, ám csak az egyik hoz közvetlen adóbevételt a magyar államnak és teremt több ezer munkahelyet. A másik közvetve segít fellendíteni a kistérség idegenforgalmát - felhelyezve a térképre a Pozsony-Bécs-Győr háromszöget.

Öt és másfél. Ez a két kulcs szám a pozsonyi és a bezenyei megaberuházásnál. Milliárd euróban. Előbbit a Hard Rock cégcsoport, valamint Alfred Supersberger osztrák üzletember jegyzi, utóbbit a TriGranit és a Harrah''s Entertainment, a világ legnagyobb szórakoztatóközpont-üzemeltető vállalkozása.

Mindketten arra építenek, hogy az egy órányi repülőúttal határolt vonzáskörzetben csaknem 30 millióan élnek, a fizetőképes kereslet az átlagos vagy annál nagyobb, illetbe a repülős beutazó látogatók örömmel jönnek Európa távolabbi körzeteiből is, mert nem kell elmenniük Las Vegas-ig, ha Las Vegas-érzésre vágynak. 

Bezenyén az első ütemben 316 hotelszoba, fürdő, vendéglátóhelyek és a kaszinó első tömbje készül el. Tíz év alatt alakul ki a végleges kapacitás, amikor már több mint 1200 szállodai szoba, 6000 játékgép, 400 asztali játék, 20 asztalos pókerszoba, fürdők, bevásárlóközpont, golfpálya várja a vendégeket. Az építés alatt tízezer munkahely létesül, ebből több mint hétezer a 20+10 évre szóló üzemeltetésre is megmarad. A beruházók autószalont, gyógyfürdőt, üzleti negyedet is megvalósítanak. A befektetést részben a Credit Suisse amerikai részlegének hiteléből fedezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!