Hírek

2009.10.13. 09:35

Megint meglepően alacsony lett az infláció

A gyenge kereslet mellett az élelmiszerek árcsökkenése fékezi az inflációt idén. Egyre valószínűbb, hogy az áfaemelés nem okozott tartós hatást, így teljesülhet a jövő év végi, 3 százalékos inflációs cél.

BD - VG Online

Szeptemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-csökkenés 0,1% volt, tavaly szeptemberhez viszonyítva az árak 4,9 százalékkal növekedtek – közölte a KSH. Az előző havi adat 5 százalékos volt, a júliusi pedig 5,1. Megint meglepően alacsony lett tehát a pénzromlás, a júliusi áfaemelés hatásaként ugyanis jó 2-2,5 százalékponttal magasabb inflációra számítottak a szakértők. Az eladók ugyanakkor alig tudták érvényesíteni az áraikban az adóemelést, amit mutat az is, hogy a hivatal változatlan adótartalmú árindexe 1,1 százalékosra süllyedt.

Idén, az első kilenc hónapban, átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, jelenleg a teljes évre 4,4 százalék körüli drágulást várnak elemzők. A várakozásokat rendre alulmúló számok további érvet adhatnak a jegybanki alapkamat csökkentésére, ha nem romlik a pénzügyi stabilitásunk.

Augusztushoz képest az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,1 százalékos árcsökkenése következtében. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (2,9 százalékkal) a szezonváltás következtében. A szeszes italok, dohányáruk, valamint a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében áremelkedés volt megfigyelhető.

Az egyéb cikkek körében 0,1 százalékos árcsökkenés következett be, ezen belül a járműüzemanyagok ára egy százalékkal csökkent. A szolgáltatások árai az átlaghoz képest nagyobb mértékben csökkentek (1,1%), ezen belül az üdülési szolgáltatások árai átlagosan 11,1 százalékkal lettek olcsóbbak, valószínűleg az erőteljesebb akciózások, illetve az olcsóbb szolgáltatások térnyerése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!