Hírek

2009.10.25. 09:47

Sokkal gyorsabb lesz januártól a cégalapítás

Januártól cégalapításkor elég lesz az ügyvéd nyilatkozata arról, hogy befizette az eljárási illetéket és a közzétételi költségtérítést, nem kell megvárni a kincstár visszajelzését, így jóval gyorsabb lesz a cégalapítás - az ezt tartalmazó igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet tervezete a minisztérium honlapján jelent meg.

MTI Eco

Jelenleg az eljárási illetéket és a közzétételi költségtérítést vissza kell igazolnia a kincstárnak ahhoz, hogy a cégbíróság bejegyezze a céget, vagy pedig a cég adataiban bekövetkezett módosítást. A rendelet tervezet indoklása ezt az időt 15 napra teszi, míg a javasolt megoldás egy órára csökkenti a cégbírósági ügyintézés idejét.

Amennyiben a cég jogi képviselője nyilatkozatot ad arról, hogy az eljárási illetéket és a közzétételi költségtérítést befizette, akkor azonnal elkezdődhet a cég - illetve a változás - bejegyzése. Ellenkező esetben minden úgy megy tovább, ahogyan eddig volt, vagyis a befizetés kincstári visszaigazolását is az iratokhoz kell csatolni.

Amennyiben az ügyvéd nyilatkozatot ad a pénz átutalásáról, akkor a kincstár - a számlájára megérkezést követő egy munkanapon belül - fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott igazolást küld arról a cégbíróságnak. Amennyiben az aláírás 5 munkanapon belül nem érkezik meg, a cégbíróság értesíti az APEH-et. Onnantól kezdve az adóhatóság dolga, hogy behajtsa a tartozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!