Hírek

2009.10.09. 08:04

Tüntetés a Kossuth téren: miről szól? Részletek

Az egészségügyi gondokról, a gyermekétkeztetésről, a kistelepülések problémáiról és a fogyatékkal élők nehézségeiről fog szólni a jövő évi "veszélyes költségvetés" elleni önkormányzati tüntetés, amelyet fideszes önkormányzati vezetők hirdettek meg holnapra a Kossuth Lajos térre.

Népszabadság

A Kossuth téren Kósa Lajos debreceni polgármester, Bernáth László tetétleni polgármester beszél, és várhatóan a Munkástanácsok részéről is lesz felszólaló.

A Népszabadság kérdésére, hogy konkrétan mi ellen demonstrálnak a fideszes önkormányzatok szombaton, Kovács Zoltán közölte: összességében a 160 milliárd forintot jelentő önkormányzati megszorítás ellen. 

A hátrányos helyzetű térségektől, településektől történő forráselvonás, az oktatás terén például a pedagógusszakvizsgák támogatásának megszüntetése ellen - s mivel ez foglalkoztatási feltétel, az önkormányzatokra marad a pótlási kötelezettség.

Az ellen is demonstrálnak, hogy elveszik az érettségi-szakmai vizsgák lebonyolításának a támogatását, ami 1,5 milliárdos mínuszt jelent. Emellett a Fidesz szerint az alapfokú művészeti oktatás támogatását is megvonná a 2010-es büdzsé.

Nem értik, hogy miközben az oktatás terén a napi eszközökre nincs elég forrás, informatikára lesz negyvenmilliárd forint pályázati alapon. Az állami Központi Szolgáltatások Főigazgatósága pedig tizenkét milliárdot kap jövőre, bútor, telefon vagy valamilyen más fontos tárgy beszerzésére.

Nem fogadják el, hogy összevonnak négy-öt szociális normatívát - így 30 százalékkal kevesebb lesz a költségvetési finanszírozás.

Az egészségügyben szerintük az igazi csapás a kórházakat sújtja; 2009 második fél évében a 305 ágyas pápai kórház az emelés ellenére 60 millió forinttal kevesebb pénzt kap, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!