Hírek

2009.10.31. 09:55

Visszaélésre ösztönözhet a megváltozott közbeszerzési törvény

Visszaélésre ösztönözheti az ajánlattevőket a közbeszerzési törvény idei módosítása, amely érvénytelenné teszi az eljárást akkor, ha csak egy ajánlat érkezik, vagy az értékelés után csak egy marad érvényes - közölte a Közbeszerzési Jogászok Országos Szövetsége

MTI Eco

A szövetség példája szerint: a Magyar Posta Zrt. által a kártyaközpont kialakítására kiírt közbeszerzésen a négy ajánlattevőből kettő érvénytelen ajánlatot tett. A két érvényes ajánlattevő közül az egyik az eredményhirdetés előtt néhány órával visszavonta az ajánlatát, így a teljes eljárás eredménytelen lett, a posta pedig nem jut hozzá idén a kártyaközponthoz.

A két szükséges ajánlat megkövetelése kartellre is okot adhat. A munkára váró cég megkér egy "baráti céget" arra, hogy induljon a közbeszerzésen, de az övénél rosszabb ajánlatot adjon be. Ha több a valós pályázó, akkor pedig a nyerésre állót lehet megzsarolni azzal, hogy a többi visszalép, és akkor érvénytelen lesz az eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!