Hírek

2009.11.22. 19:48

A Fidesz-KDNP jelöltje nyert Csornán és Józsefvárosban is

A Fidesz-KDNP jelöltje nyert az időközi országgyűlési képviselő-választáson Csornán, illetve a józsefvárosi időközi polgármester-választáson is.

MTI

Érvényes lett a vasárnapi választás Csornán, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje, Gyopáros Alpár győzött 79,71 százalékos szavazati aránnyal. Csornán a vasárnap tartott időközi országgyűlési képviselő-választáson 25,19 százalékos volt a részvétel, 11.373 választópolgár adta le szavazatát - közölte Döbrössy Adrienn, a választókerületi választási iroda vezetője.

Győr-Moson-Sopron megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell új országgyűlési képviselőt választani, mert Áder János, a térség parlamenti képviselője mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választáson, és lemondott az országgyűlési képviselőségről.

A választás első fordulóját két héttel ezelőtt tartották, de az érvénytelen lett, mivel a választásra jogosultak mindössze 21,75 százaléka járult az urnákhoz az érvényes szavazáshoz szükséges több mint 50 százalék helyett.A józsefvárosi időközi polgármester-választáson is a Fidesz-KDNP jelöltje nyert.

Kocsis Mátéra a választópolgárok 67 százaléka szavazott, összesen 9.218 választópolgár. Komássy Ákosra, az MSZP jelöltjére a voksolók 17 százaléka (2.331 szavazat) voksolt.

Takács Gáborra, az SZDSZ jelöltjére 1.122 szavazatot adtak le, ez valamivel több mint a voksok 8 százaléka. Kispál Gergelyre, az LMP jelöltjére 1.079-en szavaztak, ez valamivel kevesebb mint 8 százalék. Kocsis Máté mandátuma a következő önkormányzati választásig, 2010 őszéig szól.

A szavazáson a csaknem 59 ezer választópolgár közül minden negyedik (23,6 százalék) jelent meg és adta le voksát. A választási bizottsághoz a szavazás végéig egyetlen beadvány sem érkezett.

A jogász végzettségű, 29 éves, nőtlen Kocsis Máté Sándor alpolgármesterként, és az önkormányzatot irányító Fidesz-KDNP-frakció vezetőjeként dolgozott eddig Józsefvárosban, továbbá a Fővárosi Közgyűlésnek is a tagja.

Az új polgármester honlapján közzétett önéletrajzában az áll: Kocsis Máté Józsefvárosban nőtt fel, a kerületben végezte alap-, közép- és felsőfokú tanulmányait; a Pázmány Péter Egyetem jogi karán diplomázott.

A betegsége miatt lemondott Csécsei Béla polgármester mellett alpolgármesterként eddig elsősorban az oktatásért felelős területen tevékenykedett.

Komássy Ákos szocialista jelölt gratulált Kocsis Máté vasárnapi győzelméhez, de azt is mondta, hogy folytatja a munkát Józsefvárosban. A szocialista politikus az MTI-nek vasárnap este úgy fogalmazott: tovább dolgozik a VIII. kerület szebbé és jobbá tételéért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!