Hírek

2009.11.20. 05:21

Megint jönnek, hazudoznak

Hogy a pártok minden kampányban (és azon kívül is) össze-vissza ígérgetnek, nem csoda, hiszen a rendszerváltás óta eltelt két évtized egyik legfontosabb tanulsága éppen az, hogy csak annak a politikai erőnek lehet esélye választást nyerni, amely a legtöbbet ígéri, vagy – más megközelítésben – amely a csillagokat is lehazudja az égről.

Stanga István

Azt mondja Tölgyessy Péter, bár egymillió híresztelést hallani, mára már tökéletesen világossá és egyértelművé vált, hogy a jövő évi országgyűlési választások toronymagas esélyesének a hatalom megszerzése után esze ágában sem lesz majd kalandorpolitikát folytatni, azaz a parlamentáris és a gazdasági rendszert fenekestül fölforgatni. Ám a kormányzati cselekvés ezek ellenére is lehetetlenné válhat, amennyiben a Fidesz mindazokat az ígéreteit be akarja tartani, amelyek a 2002-es veresége óta elhangzottak. Ugyanis a legnagyobb ellenzéki párt – indokolta a véleményét az alkotmányjogász – az elmúlt, közel nyolc esztendő során ezernyi olyan karót vert le (értsd: rengeteg olyan dolgot ígért meg), amelyek nemcsak gúzsba köthetik, de amelyek miatt „az egész magyar politika olyan már, mint egy szőlőskert”. Nos, ami a szőlőskert-hasonlatot illeti, abban nagyon igaza van a szabad demokraták és a Fidesz egykori politikusának, attól azonban aligha kell tartania, hogy Orbán kezét megkötnék a saját szavaik, lévén a kampánycélú ígéreteket – de legalábbis azok döntő többségét – kormányon a lehető leggyorsaban szokás elfelejteni. Szokás, mondom, mivel 1990 óta szinte minden párt és miniszterelnök így tett, talán az egy Medgyessy Péter kivételével, ám az ő úgymond becsületességének meg is lett az „eredménye”. Na, dehát ezt a „hibát” Orbánék bizonyára nem követik el, ígérni (vagy inkább ígérgetni?) azonban addig is fognak, számolatlanul, korlátlanul, vagy ha úgy tetszik, felelőtlenül. Amin persze, jómagam egy cseppet sem csodálkozom..., és nem elsősorban azért, mert valamennyi párt ezt csinálja, hanem mert az elmúlt két évtized egyik legfontosabb tanulsága éppen az – teszem hozzá: sajnos –, hogy csak és kizárólag annak a politikai erőnek lehet esélye választást nyerni, amely a legtöbbet ígéri, vagy – más megközelítésben – amely a csillagokat is lehazudja az égről.

És bár emiatt az országban egyre nagyobb és nagyobb a kiábrándultság és az elkeseredettség (szinte nincs hét, amelyen ne jelenne meg egy-egy közvélemény-kutatás arról, hogy a magyarok mennyire elégedetlenek az 1989-től napjainkig eltelt időszak eredményeivel), a választók újra és újra azoknak szavaznak bizalmat, akiktől azt remélik, hogy annyi évi üresjárat után végre beteljesítik a rendszerváltás egyik álmát, és megteremtik az úgynevezett jóléti államot, vagyis azt a szociális piacgazdaságot, amelyet a szocializmus hosszú-hosszú évtizedei alatt valamennyien tátott szájjal és irígykedve néztünk. Igen ám, csakhogy ez a hajó időközben elment..., mert míg a honi választók továbbra is a ''80-as évek Nyugat-Európájának a bűvöletében élnek, addig a minden tekintetben lemásolandó mintának tartott országokban (lásd Németországot, Franciaországot vagy Angliát) már réges régen megkezdődött a szociális piacgazdaság megreformálása, átépítése, ami a valóságban nem jelent mást, mint a legfontosabbnak vélt vívmányok megszüntetését, de legalábbis igen erőteljes „visszanyírását”. Azt meg talán mondanom sem szükséges, hogy amennyiben a fényévekkel előttünk járó – és nálunk lényegesen gazdagabb – helyeken is finanszírozhatatlannak, ennek okán pedig egyszerűen fenntarthatatlannak bizonyult a jóléti állam, úgy Magyarországnak milyen esélyei vannak az amúgy is „lejárt szavatosságú” modell működtetésére. Mindez persze, aligha zavarja a pártokat, ők – ahogyan máskor is tették – ezután is beígérnek majd eget és földet, bízva abban, hogy az emberek sokadjára is lépre mennek. Megjegyzem, a jövő idő használata már nem is indokolt..., az ilyen-olyan „tájékoztó füzetek” és a mindenütt felbukkanó reklámok jelzik: az egymásra licitálás megkezdődött.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!