Hírek

2010.02.11. 14:17

A Fidesz újra engedélyezné az otthoni pálinkafőzést

Orbán Viktor vidéki kampánykörútján beszélt arról, hogy ha kormányra kerülnek, egy adott mennyiségig többé nem lesz illegális a házi pálinkafőzés. A Magyar Pálinka Lovagrend elnöke nem tartja jó ötletnek a házi pálinkafőzés legalizálását.

MR1 - Kossuth Rádió

Ha a Fidesz kormányra kerül, egy adott mennyiségig többé nem lesz illegális a házi pálinkafőzés - mondta a Krónikának a párt sajtófőnöke. Részleteket azonban egyelőre nem árultak el.

Jelenleg tilos az otthoni pálinkakészítés. Ha valaki a saját gyümölcsterméséből pálinkát szeretne, akkor el kell vinnie egy szeszfőzdébe, ahol a jövedéki adó és az egyéb díjak kifizetése után saját fogyasztásra készítenek neki pálinkát. Tavaly egyébként százharminc illegális pálinkafőzdét számolt föl a Vám- és Pénzügyőrség - mondta Sipos Jenő szóvivő.

„Előfordultak olyan esetek, amikor az amatőr módon, szakértelem nélkül összeszerelt készülékek felrobbantak, és súlyos sérülést okoztak. És az így összeszerelt berendezéseken készült pálinka minősége erősen kifogásolható.”

A Magyar Pálinka Lovagrend elnöke nem tartja jó ötletnek a házi pálinkafőzés legalizálását a jelenlegi körülmények között. Piros László szerint ennek beláthatatlan hatásai lennének, például a magyar pálinka minőségére.

„Ha Magyarország jogkövető társadalom lenne, és nem az adócsalók országa, akkor azt mondanám, hogy értelmes elindulni ezen az ösvényen. De egyébként semmi értelmét nem látom legalizálni a házi pálinkafőzést.”

Jelenleg egyébként hetven helyen van kereskedelmi pálinkafőzés Magyarországon, és több mint ötszáz helyen biztosítanak lehetőséget bérfőzésre. Becslések szerint a hazai pálinkaforgalom harminc százaléka illegális forrásokból származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!