Hírek

2010.03.26. 13:50

A Paksi Atomerőmű nyerte az Innovációs Nagydíjat

Az Országházban vehették át elismerésüket a XVIII. Magyar Innovációs Nagydíj legsikeresebb pályázói.

Világgazdaság Online

A beérkező 35 nevezés közül a bírálóbizottság 7 pályázatot innovációs díjban, míg további 6 innovációs teljesítményt kiemelt elismerésben részesített. A zsűri többek között az újszerűség, társadalmi hasznosulás és a termékek által elért többleteredmény vagy többletárbevétel alapján értékelte a pályázatokat. Az értékelés során a bizottság mind a 35 pályázatot eredményes és sikeres innovációnak minősítette.

A 2009. évi Innovációs Nagydíjat a Paksi Atomerőmű Zrt., nyerte el. Az elismerést az erőmű három nukleáris reaktora hőteljesítményének 8 százalékos növelésével érdemelte ki. A környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező fejlesztés jóvoltából, az erőmű működtetése „megtakarítja” az összes magyarországi erdők által kibocsát oxigénmennyiség 6 százalékát.

Ipari Innovációs díjat vehetett át a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. teljes mértékben hazai gépészeti újdonságáért, az új típusú hegesztettházú kettősbeömlésű szivattyú megalkotásáért. 
Környezetvédelmi díjban részesült a FUX Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. a kompenzált mágneses terű energiatakarékos vezető sodronyok kifejlesztéséért és gyártásáért.

Az agrárágazat innovációs díját az IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. által kifejlesztett energiatakarékos és környezetbarát B1-15 és B2-15 típusú szárítóberendezések felújítására alkalmazható IKR-F3 energiatakarékos adaptere nyerte el.

A technológiai innovációk közül a Richter Gedeon vérnyomáscsökkentő PORTIRON® Termékcsaládja részesült kitüntetésben.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díját a Teva Gyógyszergyár Zrt. által kifejlesztett és gyártott generikus pravastatin hatóanyag érdemelte ki.

Az Electrolux Lehel Kft. az ultra one – a valaha épített legjobb porszívó és tartozékrendszerért vehette át a Magyar Szabadalmi Hivatal és az Iparfejlesztési Közalapítvány díjait. 

Innovációs különdíjban részesült a Hedz Magyarország Kft. az "iziSHOP mTicket és eTicket elektronikus menetjegy" elnevezésű termékcsalád kifejlesztéséért.

Az egyes ágazatok innovációs díjai mellett további 6 innováció kiemelt dicséretben részesült: a TESCO Global Áruházak Zrt., az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület és az  Alfasol Kft. „Napenergia hasznosítása hűtésre és fűtésre” című közös projektje; a MONTANA Kft. európai bűnüldözést segítő keresőrendszere; az Intellio Kft. intelligens kamerarendszere; a Porotherm Profi termékcsalád és a hozzátartozó Dryfix építési technológiáért a Wienerberger Téglaipari Zrt.; rákgyógyászati fejlesztéseiért az OncoTherm Innovációs és Kereskedelmi Kft.; valamint környezetorientált talajművelési technológia kidolgozásáért a BME- SEED-IMEX Kft- SOKORÓ Ipari és Kereskedelmi Kft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!