Hírek

2010.03.25. 15:14

Új lakástámogatási rendszert szorgalmaznak a szakértők

A gyermeket vállaló fiatal családok lakáshoz jutásának támogatása, a több generációs családok, a több generációs családok összehozása, valamint a munkaerő mobilitás kérdéskörének megoldását tűzte ki céljául a Népesedési Kerekasztal 4. Munkacsoportja.

Világgazdaság Online

Lakástámogatás

A korábbi támogatási rendszerektől markánsan eltér a Munkacsoport koncepciója:
az otthonteremtést és a lakhatást segíti elsősorban indirekt – adókedvezmény alapú –, valamint az öngondoskodás ösztönző támogatásokon keresztül, s nem cél a minden áron való tulajdonba kényszerítés.

A Munkacsoport kiemeli, hogy a jövőben az állam szerepe ösztönzőnek, kezdeményezőnek és célirányosnak kell lennie, vagyis szét kell választani a szociális és piaci eszközöket. Az államnak szabályoznia kell, és úgy kell összekapcsolnia az egyes támogatási elemeket, hogy kis összegű állami támogatásokkal is jelentős sokszorozódó hatást érjen el, s ne vállaljon alapvető szerepet a finanszírozásban.


Fiatal családok lakáshoz-jutásának támogatás

A 4. Munkacsoport szerint a saját otthon megteremtése egy három-elemű rendszerben könnyíthető meg:
Az új rendszernek alapeleme az előtakarékoskodás, az önerő ugyanis „morális támaszt” ad, miközben finanszírozási szempontból is alapvető követelmény.


Második elemként az állami „gyermekvállalási ösztönző” bevezetése két formában valósulhatna meg: direkt pénzbeli támogatással (a második gyermekig), valamint az indirekt, adókedvezményként megjelenő támogatással, opcióként már a 2. gyermektől, de a 3. gyermektől minden esetben progresszív módon emelkedő, de az egy főre eső jövedelemmel  degresszív módon korrigált kedvezményként.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!