Hírek

2010.04.22. 11:28

Nem jön vulkáni hamu a következő napokban

Nem éri el Magyarországot a vulkáni hamufelhő a következő napokban – mondta Fövényi Attila repülésmeteorológus. A szakértő szerint az izlandi vulkán továbbra is aktív és ontja magából a hamufelhőt, de az már csak a 3000-3600 méter közötti légrétegig jut fel, így gyorsan kiülepszik a levegőből.

MTI

Fehér Imre, a HungaroControl kommunikációs vezetője sajtótájékoztatón azt közölte, a vulkáni hamu koncentrációja egyre csökken a levegőben, így napokon belül teljesen helyreállhat a magyar légtér forgalma. A Ferihegyi repülőtér szerdán 260 érkező és induló, valamint 1035 a magyar légtéren átrepülő gépet regisztrált, ez egy átlagos áprilisi nap forgalmának a 90 százaléka volt.

A légiforgalmi szolgálatot adó cég szóvivője elmondta: a vulkáni hamu koncentrációja olyan alacsony, hogy már szerdán sem érte el – repülésbiztonsági szempontból – a magas kockázatú kategóriát a magyar légtér, így a hatóság továbbra sem rendelt el repülési korlátozást.

A következő napokban ciklon alakul ki Izland térségében, ezért sok csapadék várható ott, ami azt jelenti, hogy ha a vulkán aktivitása nem erősödik, akkor a vulkáni hamu már a szigetország közelében kiülepszik a légtérből. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helytettese a sajtótájékoztatón elmondta: a szálló por koncentrációja 20 százalékkal csökkent, így most jó minőségű a levegő.

A vulkáni hamu pedig - tudomásuk szerint - az egészséget nem károsította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!