Hírek

2010.05.10. 06:00

Pirosban a folyószámlák

Finanszírozás. Egyre több lakossági ügyfél használja ki a folyószámlahitel nyújtotta lehetőségeket, hiszen az elmúlt három év alatt folyamatosan emelkedett a háztartásoknál lévő állomány – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint március végén már majdnem 450 milliárd forintnyi folyószámlahitel volt a háztartásoknál, amely 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a 2007 márciusinak pedig csaknem a kétszerese.

Világgazdaság Online

Mindez arra utal, hogy a hazai háztartások egyre nagyobb hányada, és egyre nagyobb mértékben a folyószámlájának időleges túlterhelésével igyekszik úrrá lenni likviditási gondjain. A jelenség persze nem meglepő, hiszen az egyik legkönnyebben elérhető hitelfajtáról van szó. A bankok internetes honlapjainak tanúsága szerint az ügyfélnek mindössze néhány – rendszerint három vagy hat – havi számlakivonatát kell a bank rendelkezésére bocsátania, és a beérkező jóváírások átlaga alapján számítják ki az igénybe vehető keret nagyságát, amely már két-három munkanapon belül rendelkezésre is áll.

Az ügyfél által igazolt jövedelemnek aztán akár a dupláját is meg lehet kapni hitelként, amely a következő egy évben az adós rendelkezésére áll. A díjstruktúra pedig többnyire nagyon egyszerű: általában szerződéskötéskor egy néhány ezer forintos hitelbírálati díjat, illetve évente egyszer egy ugyanekkora nagyságrendű hitelkeret-beállítási jutalékot számítanak fel a hitelintézetek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!