Hírek

2010.08.03. 12:22

Szalai Annamária: még távolabb fog kerülni a politika a médiától

Nem szabad rövid pórázon tartani a médiát - véli a Fidesz szakpolitikusa, aki várhatóan az újonnan létrejövő Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke lesz.

hirado.hu

Felesleges aggodalom, hogy beköltözik a politika a szerkesztőségek életébe, ellenkezőleg, sokkal távolabb kerül a politika a médiától - mondta Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagja a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

Szalai Annamária kitért a médiát érintő, a parlament nyári rendkívüli ülésszakában meghozott jogszabály-módosításra. Erről elmondta: a közszolgálati intézményeket a törvényhozás beemelte az alkotmányba. A testületi tag úgy folytatta: a módosított alkotmány szövege azt is megfogalmazta, hogy három pilléren nyugszik a közszolgálat felügyelete, függetlenségének őrzése: az egyik az autonóm hatóság, a másik a független tulajdonosi testület, és a harmadik a civilekből álló közszolgálati testület.

Mint mondta, a törvény egy közszolgálati kódexről is szól - ez rendelkezik majd arról, hogy a közmédiumoknak milyen közszolgálati feladatot kell ellátniuk, és annak érvényesülését is ellenőrzi. "A cél, hogy sokkal értékesebb, jobb minőségű tartalom legyen a közmédiumokban."

A televíziós szféra finanszírozásáról az ORTT testületi tagja elmondta: eddig túl szabad volt a költekezés, és párhuzamos rendszerek épültek ki. Két közszolgáltató versengett azon, hogy felesleges terjesztői kapacitásokat kössenek le az állam pénzén, olyanokat, amelyeket ki sem tud használni.

Az online média szabályozásáról azt mondta: csak részben kell új szabályokat alkotni, a területen inkább egységesítés szükséges: hasonló módon kell szabályozni, ha ugyanaz a tartalom hagyományos felületen és online is megjelenik.

A Fidesz által benyújtott médiacsomag parlamenti menetrendjéről szólva elmondta: ősszel tárgyalja a ház az úgynevezett médiaalkotmányt, októberben pedig a "részletszabályokat tartalmazó médiatörvényt, amely a szankciókat, finanszírozási rendszert tartalmazza. Ez jövő év januárban lépne hatályba, így lesz teljes a médiaszabályozás és az új médiavilág.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!