Hírek

2010.09.27. 11:55

Ahol 617 ezer forint a bruttó átlagbér

A Magyarországon dolgozó felsővezetők országos bruttó átlagbére jelenleg havonta 617 000 forint - derül ki a Workania állásportál által működtetett merces.hu felméréséből. Az „Egyenlő értékű munkáért egyenlő díjazást” elve azonban továbbra sem érvényesül hazánkban.

Világgazdaság Online

A merces.hu szakértői kutatásukban azt vizsgálták, hogy milyen különbségek vannak a felsővezetők országos bruttó átlagbérei között az egyes iparágakban, és mennyire tér el egymástól a férfi és női felsővezetők bruttó átlagbére.

„– A nemek közötti bérszakadék a vezetői beosztásban dolgozók között abban is megmutatkozik, hogy míg a női topmenedzserek országos szinten átlagosan 455.000 forintot keresnek, ehhez képest a férfi kollégáik jóval többet: átlagosan 682.400 forintot vihetnek haza. A több mint 30%-os különbség a vezetői beosztásban is helytálló nők esetében éles társadalmi igazságtalanságot jelez – fogalmaz Ficza János, az internetes állásbörze pr-munkatársa.

Ezt a tényt tovább árnyalja, hogy a Merces vizsgálatába bevonta a környező országok közül Szlovákiát és Csehországot is, az előbbiben 35%, Csehországban pedig egészen 43% a nők hátránya a felsővezetők átlagjövedelmét tekintve.

A kutatók a magyar gazdaság harminchárom szektorának felsővezető jövedelmeit kutatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!