Hírek

2010.09.28. 05:00

Kampányhajrá országszerte

Nagy tervek születnek a nagyvárosokban, de kevés a konkrétum a finanszírozásról

Sztojcsev Iván

Nagy ígéretekben nincs hiány a legnagyobb vidéki városokban sem az önkormányzati kampány utolsó napjaiban. Az ígéretek finanszírozásának kérdése azonban még annál is gyengébb pont, mint a budapesti jelöltek programjában.

Debrecen
Kisebb csodával lenne egyenértékű, ha Kósa Lajos nem kezdené el negyedik polgármesteri ciklusát is. A központi kérdés a fejlesztésre fordítható összeg elosztása. Kósa a Fidesz legbefolyásosabb vezetőinek egyikeként nyugodtan kampányolhat azzal, hogy ha újraválasztják, a kormány kiemelt jelentőségű helyként fogja kezelni Hajdú-Bihar megye központját. A belvárosi fejlesztések után most a Nagyerdő a kiemelt terület. A segítség kellő időben érkezett a kormánytól is: előző héten jelentették be, hogy 2012-re mintegy tízmilliárd forintból új stadion épülhet – igaz, ezt Kósa megígérte korábban is, akkor mégsem történt semmi. Az MSZP jelöltje, Zsiros Zsolt szerint a fejlesztési források rossz helyekre kerülnek. A látványos, ám kevésbé hasznos beruházások helyett jobb közlekedésre, több parkolóhelyre, jobb közbiztonságra fordítaná a város pénzét. Arra is figyelmeztet: változtatni kell az önkormányzat gazdálkodásán, mert ha minden így folytatódik, Debrecen hamarosan annyira feléli tartalékait, hogy a pályázatok önerős részére sem marad pénz.

Szeged
A csongrádi megyeszékhely vezetője, Botka László szintén az országos politika gyakori szereplője. Az MSZP-s politikus kampányának legfőbb eleme az eddigi sikerek hangsúlyozása, valamint a fejlesztések folytatásának ígérete. Folytatná a már elkezdett M43-as autópálya megépítését, fenntartaná a sikeresnek ítélt panelprogramot, és – mivel Szeged az ország legnagyobb vidéki iskolafenntartó önkormányzata – évi 7-8 ezer forintos Szeged-pótlékot építene be a város összes közalkalmazottjának, köztük a pedagógusoknak a bérébe. A polgármesterhez hasonlóan kihívója, a fideszes B. Nagy László terveiből is nehéz a sok kisebb ügy közül egy konkrét központi témát kiemelni. B. Nagy háromezer új munkahelyet ígér, termelő cégeket hívna Szegedre, és jobban támogatná a helyi kis- és középvállalkozásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!